Επαφές Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank με επενδυτικούς οίκους στο εξωτερικό

Επαφές Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank με επενδυτικούς οίκους στο εξωτερικό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική είναι η ανταπόκριση των επενδυτών στις πρωτοβουλίες των ελληνικών τραπεζών για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και την άντληση ρευστότητας μέσω έκδοσης ομολόγων. Επιτελεία της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό παρουσιάζοντας τις εκδόσεις που προετοιμάζουν, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και επιτελείο της Eurobank για επαφές με ξένους θεσμικούς. Αύριο θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Eurobank, που θα αποφασίσει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 2,945 δισ. με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει πολύ σύντομα ότι προχωράει σε ειδική ομολογιακή έκδοση σημαντικού ύψους. Δεδομένης της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει ο όμιλος, εικάζεται ότι η έκδοση θα αφορά την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ειδικού τύπου αυτή ομολογιακή έκδοση θα καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ύψους 2,19 δισ. ευρώ, που προέκυψαν από το stress test. Εν των μεταξύ, στελέχη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκονται στο Λονδίνο, ενώ αύριο θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις – παρουσίασης της ομολογιακής έκδοσης, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι παρουσιάσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά την έκδοση του ομολόγου και θα πραγματοποιηθούν άλλες για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. Στελέχη της Πειραιώς σημειώνουν στην «Κ» ότι το ενδιαφέρον των ξένων για την ομολογιακή έκδοση και γενικότερα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Σε ό,τι αφορά την ομολογιακή έκδοση, εκτιμούν ότι θα υπερκαλυφθεί. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας και θα μείνει ανοιχτό για μία ημέρα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έκδοση κύριου χρέους, δηλαδή δεν βασίζεται σε εγγυήσεις ή άλλες εξασφαλίσεις, ενώ αποτελεί την πρώτη ουσιαστική «έξοδο» τράπεζας στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.

Σήμερα αναχωρεί επιτελείο της Alpha Bank το οποίο θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις -παρουσίαση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το επιτελείο της Alpha Bank θα βρεθεί για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων σε επιλεγμένες πόλεις στην Ευρώπη, στην Αμερική, αλλά και στην Ασία, όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha είναι μεγάλο και είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούν δύο ομάδες της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας είναι εγγυημένη από τους αναδόχους. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εξετάσει την προνομιακή συμμετοχή των υφισταμένων μετόχων και των κατόχων δικαιωμάτων (warrants) στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από το stress test, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank διαμορφώθηκαν στα 262 εκατ. ευρώ, που είναι οι χαμηλότερες μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Με την αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και παράλληλα θα προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ.

Η Fitch

Μία ακόμα ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε το stress test που διενήργησε η ΤτΕ. Σε χθεσινό του σημείωμα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτήρισε διαχειρίσιμες της κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ακόμη και με το δυσμενές σενάριο του stress test της ΤτΕ. Μάλιστα, η Fitch διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα πανευρωπαϊκά stress tests που διενεργεί η ΕΚΤ δεν θα αποκαλύψουν σημαντικές επιπρόσθετες ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τα αποτελέσματα της ΤτΕ. Θετικά έχουν αξιολογήσει το stress test η Moody’s, η JP Morgan, η Deutsche Bank κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή