Συνάντηση υπ. Ανάπτυξης – τραπεζών για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Συνάντηση υπ. Ανάπτυξης – τραπεζών για τις ιχθυοκαλλιέργειες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των χρεών και του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού από την Τουρκία βρίσκονται οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα εις βάρος τους. Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των τριών μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών, αναγνωρίσθηκε μεν η ανάγκη διάσωσης του κλάδου λόγω της μεγάλης σημασίας του για την εθνική οικονομία, διαπιστώθηκε δε για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο, με λύση στον ορίζοντα να μη διαφαίνεται πριν από τα τέλη Απριλίου.

Το παραπάνω άλλωστε φαίνεται και από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη σύσκεψη ο κ. Μηταράκης. «Ολοι συμφώνησαν σήμερα στη σύσκεψη ότι ο κλάδος είναι βιώσιμος. Οτι μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία. Είναι απαραίτητο να αναληφθούν οι δράσεις αυτές, οι οποίες θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα της κεφαλαιακής επάρκειας των εταιρειών. Οι τράπεζες πρέπει να προστατεύσουν ως κόρην οφθαλμού τον κλάδο και οι εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν και με ιδίους πόρους για να βοηθήσουν την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την επίτευξη οριστικής λύσης» επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει επαφές με την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επανέλαβαν ότι η λύση για την εξυγίανση του υπερχρεωμένου κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών βρίσκεται στη μετοχοποίηση των δανείων. Υποστήριξαν, ωστόσο, ότι οι μέτοχοι των εταιρειών, ή τουλάχιστον σε κάποιες από αυτές, δεν δίνουν επαρκή και ακριβή στοιχεία ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών Νηρεύς, Σελόντα και Δίας από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι δεν συνεργάζονται όλες οι τράπεζες, και κάθε καθυστέρηση πλέον διογκώνει σημαντικά το πρόβλημα. Στη σύσκεψη μάλιστα επισημάνθηκε το παράδειγμα της Δίας, με τους εκπροσώπους των εταιρειών να υποστηρίζουν ότι τον Σεπτέμβριο, όταν έκανε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, χρειάζονταν 8 εκατομμύρια ευρώ για τη σωτηρία της, αλλά πλέον απαιτούνται 50 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι για τους επόμενους μήνες ο κλάδος χρειάζεται συνολικά περί τα 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει άμεσες ανάγκες ρευστότητας. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά τα χρέη του εταιρειών υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο πρόβλημα της υπερχρέωσης έρχεται να προστεθεί ο ισχυρότατος ανταγωνισμός από την Τουρκία. Χθες όλοι οι παράγοντες του κλάδου παραδέχθηκαν ότι η παραγωγή της Τουρκίας σε τσιπούρα και λαβράκι είναι πλέον μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ελληνική. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) είχε εκτιμήσει ότι όσον αφορά την τσιπούρα και το λαβράκι, η παραγωγή στην Ελλάδα θα έκλεινε το 2013 στους 94.000 τόνους, υποχωρώντας κατά 7% σε σχέση με το 2012 πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα στην Τουρκία θα διαμορφωνόταν σε 108.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 12%, με τη γείτονα να περνάει πλέον στην πρώτη θέση, αφήνοντας την Ελλάδα στη δεύτερη. Τότε αρκετές από τις ελληνικές εταιρείες είχαν σπεύσει να αμφισβητήσουν τα στοιχεία του FAO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή