Φρένο από ΤΧΣ στη Eurobank για την αύξηση κεφαλαίου

Φρένο από ΤΧΣ στη Eurobank για την αύξηση κεφαλαίου

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης της Eurobank να εισηγηθεί τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Αργά χθες το απόγευμα το ΤΧΣ απέστειλε επιστολή στη διοίκηση της τράπεζας με την οποία ζητεί να μην προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με το ισχύον πλαίσιο (νόμος περί ανωνύμων εταιρειών), κάτι που θα οδηγούσε στην κάλυψη της αύξησης μόνον από ιδιωτικά κεφάλαια. Το Δ.Σ. της Eurobank που συνεδριάζει σήμερα το πρωί αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με τις οδηγίες του μετόχου, δηλαδή του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Eurobank τις προηγούμενες ημέρες γνωστοποίησε στο ΤΧΣ την απόφασή της να προτείνει την άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών με πλήρη παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων. Πρόθεση της διοίκησης ήταν η αύξηση να γίνει με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία έχουν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη διαδικασία. Το σκεπτικό της διοίκησης ήταν ότι από τη στιγμή που έχουν γνωστοποιηθεί οι κεφαλαιακές ανάγκες πρέπει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την αύξηση τόσο για το καλό της τράπεζας όσο και των μετόχων. Μάλιστα η διοίκηση της Eurobank σημείωσε ότι η κάλυψη της αύξησης εξ ολοκλήρου από ιδιώτες θα οδηγήσει στην ελαχιστοποίηση της ζημίας για τον μέτοχο (ΤΧΣ).

Το ΤΧΣ εμφανίζεται ενοχλημένο από τις επιλογές της διοίκησης και τονίζεται ότι η μη συμμετοχή στη διαδικασία θα οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ, πλήττοντας τα συμφέροντά του και κατ’ επέκταση των φορολογούμενων. Σήμερα το ΤΧΣ κατέχει πάνω από το 95% των μετοχών της Eurobank και μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, θα οδηγούσε στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην τράπεζα στο 30% με 35%. Πηγές του ΤΧΣ επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το ταμείο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη σπουδή της Eurobank, υπογραμμίζοντας ότι η κατάθεση του νόμου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, μέσω του οποίου θα μπορέσει να συμμετάσχει στη διαδικασία και το Ταμείο, είναι θέμα ημερών. Οπως τονίζεται αμέσως μετά την αλλαγή στον νόμο η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά. Πρόθεση του Ταμείου είναι να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της έκδοσης με στόχο να διατηρήσει ποσοστό άνω του 50% της τράπεζας.

Πηγές της Eurobank σημειώνουν στην «Κ» ότι όλες οι κινήσεις της διοίκησης έγιναν με γνώμονα το καλό της τράπεζας και του μετόχου. Υπογραμμίζουν ότι μετά την επιστολή του ΤΧΣ η οποία διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση η τράπεζα θα ανακεφα λαιοποιηθεί, η διοίκηση θα ευθυγραμμιστεί με τις επιλογές του μετόχου, καθώς το βασικό ζήτημα, η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, είναι εξασφαλισμένο. Ετσι η σύγκληση της γενικής συνέλευσης θα γίνει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του νέου νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο νόμος θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και θα περιγράφει τη διαδικασία για τη συμμετοχή του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου, θα παρέχει νομική κάλυψη στη διοίκηση του Ταμείου για ορισμένα τεχνικά θέματα, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να χρησιμοποιεί διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει νωρίτερα και με μεγαλύτερη ευελιξία την επανιδι ωτικοποίηση των συμμετοχών του.

Aμέσως μετά την προώθηση του νέου νόμου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Το τελικό σχέδιο των αρχών προβλέπει μια μεικτή αύξηση κεφαλαίου όπου ποσό 2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από ιδιώτες, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ενώ ποσό 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το ΤΧΣ ώστε να περιορίσει την απομείωση της συμμετοχής του, διατηρώντας ποσοστό κοντά στο 50%.

Σημειώνεται ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελαρίου έχει σημειώσει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει την ταχεία επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου έχει χαρακτηρίσει κομβικής σημασίας για το μέλλον της τράπεζας την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή