Σήμερα κρίνεται η τεχνική προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό

Σήμερα κρίνεται η τεχνική προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποδοχή ή όχι του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού που κατέθεσε η Lamda Development συζητάει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Τα μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να αποφασίσουν αν το κύριο σχέδιο (master plan) που έχει υποβληθεί από την εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων γίνεται αποδεκτό ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, ο διαγωνισμός κρίνεται άγονος και επαναπροκηρύσσεται, δεδομένου ότι η προσφορά της Lamda Development ήταν η μοναδική που υποβλήθηκε. Στην πρώτη περίπτωση, που το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κάνει αποδεκτό το master plan της εταιρείας, θα καλέσει τον ανεξάρτητο αποτιμητή που έχει προσλάβει, προκειμένου να υποβάλει τη δική του αποτίμηση για την αξία της έκτασης που θα μεταβιβαστεί στον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Στη συνέχεια θα ανοίξει ο φάκελος της οικονομικής προσφοράς, για την οποία όλα τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εύχονται να είναι αρκούντως ικανοποιητική. Με δεδομένο μάλιστα ότι Αραβες επενδυτές κατέβαλαν 400 εκατ. ευρώ για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, εκτιμάται ότι το προσφερόμενο τίμημα θα είναι αντίστοιχο με έναν πολλαπλασιαστή βεβαίως μπροστά, δεδομένου ότι η συνολική προς παραχώρηση έκταση στο Ελληνικό είναι 15 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Αστέρα.

Η αποτίμηση του Ελληνικού αναμένεται να υποβληθεί στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ από την εταιρεία – σύμβουλο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στην ίδια συνεδρίαση θα ανοίξει και η οικονομική προσφορά, για την οποία η διοίκηση του Ταμείου θα πρέπει πάλι να αποφασίσει αν θα γίνει αποδεκτή ή όχι. Επίσης μπορεί, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΟΠΑΠ και άλλων αποκρατικοποιήσεων, να ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή να βελτιώσει την οικονομική του προσφορά.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω απουσίας δεύτερης προσφοράς, χρειάζονται μια «γενναιόδωρη» προσφορά από τον μοναδικό ενδιαφερόμενο επενδυτή, η οποία θα ενισχύσει τα επιχειρήματά τους στην αξιοποίηση της έκτασης, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Στο μεταξύ χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η ανάπλαση του Ελληνικού θα οδηγήσει στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες στη συνέχεια θα αυξηθούν σε 50.000. Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση της εταιρείας του περιλαμβάνει ένα πάρκο που θα είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο. Επίσης πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις σε απόσταση 300 μέτρων από την παραλία, η οποία όπως είπε θα είναι ελεύθερη προς όλους τους πολίτες. Κατά τον κ. Αθανασίου, είναι σημαντικό ότι στο επενδυτικό σχήμα που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά για την αξιοποίηση του Ελληνικού, μετέχουν όμιλοι από την Κίνα και το Αμπου Ντάμπι. Ο ίδιος σημείωσε ότι από τα 100 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες τον χρόνο, παγκοσμίως, μόνο 50.000 από αυτούς επισκέπτονται την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή