Σημαντικά οικονομικά οφέλη στο ελληνικό Δημόσιο από την Energean Oil & Gas

Σημαντικά οικονομικά οφέλη στο ελληνικό Δημόσιο από την Energean Oil & Gas

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά οικονομικά οφέλη είχαν τόσο το ελληνικό ∆ημόσιο όσο και η τοπική κοινωνία της Καβάλα στην διάρκεια των επτά ετών λειτουργίας της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου από την Energean Oil & Gas. Όπως τόνισε, στη διάρκεια ομιλίας του στο Athens Energy Forum 2014 o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαθιός Ρήγας, η Energean Oil & Gas έχει καταβάλει πάνω από 40 εκατ. ευρώ στο ελληνικό ∆ημόσιο, μέσω της πληρωμής φόρων και ΦΠΑ και μέσω της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία. Ανάλογα, έχουν ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ οι εισφορές στην τοπική οικονομία, ποσό που αντανακλά στις καταβολές μισθών στο προσωπικό καθώς και στις πληρωμές εργολάβων, προμηθευτών, μεταφορέων, ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων κλπ. Μιλώντας στο Athens Energy Forum, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι με τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 ως σήμερα στον κόλπο της Καβάλας και οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιήθηκαν τέσσερα γεωτρύπανα (jack ups) και πραγματοποιήθηκαν δέκα γεωτρήσεις με τις οποίες επιτεύχθηκε η αναβίωση της πετρελαϊκής παραγωγής και η αύξηση των απολήψιμων αποθεμάτων πετρελαίου από τα 2 στα 27 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, διασφαλίσθηκαν οι 300 θέσεις εργασίας στις θαλάσσιες εξέδρες του Πρίνου, στο χερσαίο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης και στην Αθήνα, ενώ αποδείχθηκε ότι η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να είναι απολύτως συμβατή τόσο με την υψηλότερη περιβαλλοντική μέριμνα και τις συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους όσο και με την τουριστική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Θάσος.

“To βέβαιο είναι ότι η αγορά υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ανοίγει, ωστόσο θα  πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλείσει ξανά στο μέλλον, όπως είχε συμβεί επί  δεκαπέντε χρόνια. Οι απαιτούμενες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα με βάση τον προγραμματισμό, η στελέχωση της Ε∆ΕΥ θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ η χώρα θα πρέπει να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές, καθώς ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες είναι μεγάλος. Και, βεβαίως, η κοινή γνώμη αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να γνωρίζουν ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακαλύπτονται μόνο μέσα από συστηματική έρευνα και με μεγάλες επενδύσεις υψηλού ρίσκου”, κατέληξε ο κ. Ρήγας.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή