Διεγράφησαν από το Χ.Α. 30 επιχειρήσεις την τελευταία 6ετία

Διεγράφησαν από το Χ.Α. 30 επιχειρήσεις την τελευταία 6ετία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 30 επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει το Χρηματιστήριο Αθηνών στα 6 χρόνια (2008-2013) που διαρκεί η ύφεση στη χώρα μας, χωρίς μάλιστα από το 2009 μέχρι και σήμερα να έχουμε νέες εισαγωγές. Να διευκρινίσουμε, βέβαια, ότι οι διαγραφές οφείλονται σε διαφορετικούς λόγους (δημόσιες προτάσεις, συγχωνεύσεις μέσω απορροφήσεων, χρεοκοπίες). Οι τελευταίες 5 εισηγμένες (Ριντένκο, Εικόνα-Ηχος, Ιμπέριο, Alapis, Fashion Box) που διεγράφησαν το βράδυ της Πέμπτης συγκαταλέγονται στη λίστα των 32 εισηγμένων οι οποίες είναι εκτός διαπραγμάτευσης για περισσότερο από 18 μήνες και αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα αρκετές εξ αυτών να φλερτάρουν με τη χρεκοποπία, ενώ σε αρκετές (Alapis, Nutriart, Χατζηιωάννου) έχουν ήδη προηγηθεί δικαστικές αποφάσεις για την εκκαθάριση των εταιρειών. Να αναφερθεί ότι από το 2008, που ξέσπασε η κρίση, μέχρι και σήμερα έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. για διαφόρους λόγους (εξαγορές – συγχωνεύσεις – οικονομική ασφυξία) οι εξής: Ιμάκο, Rainbow, Singular Logic, Ωμέγα ΑΕΕΧ, Χ. Μπενρουμπή, ΑΒ Βασιλόπουλος, Εκδόσεις Λυμπέρη, Αγροτική Ασφαλιστική, Informer, Elmec Sport, Vivartia, Hitech, Marfin Εγνατία Τράπεζα, Βάρδας, Δίας ΑΕΕΧ, Vivere, Αλυσίδα, Crown Hellas, Εμπορική Τράπεζα, Interinvest ΑΕΕΧ, Sciens, Εuroline ΑΕΕΧ, Ελφίκο και Ευρωσυμμετοχές, Εlbisco.

Το 2013 διεγράφησαν οι: Iπποτούρ, Olympic Catering, Ζάμπα, Altius Επενδυτική, Eurodrip, S&B, ΔΟΛ, αλλά και η Βιοχάλκο, η οποία όμως επανεισήγαγε τις μετοχές της τη φετινή χρονιά σε παράλληλη διαπραγμάτευση με το Χρηματιστήριο της Euronext στις Βρυξέλλες. Το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41), η πλειονότητα των οποίων (29) αφορούσε διαγραφές κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ιστορικά η διαδικασία οριστικών διαγραφών μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Οι πρώτες που διεγράφησαν παρουσίαζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για τις εξής εταιρείες: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Δάριγκ, Cosmos, Globe, Ipirotiki Software & Publications, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δυναμική Ζωή. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, η διαγραφή μιας εισηγμένης μπορεί να αποφασιστεί εάν υπάρχει αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης ή απειλείται οριστικά η ομαλή διαπραγμάτευση. Επίσης, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή εισηγμένης όταν: α) εμφανίζει ετήσια συνολικά έσοδα μικρότερα των 2 εκατ. ευρώ και β) υπάρχει ποσοστό διασποράς μικρότερο του 10% κατανεμημένου σε λιγότερους των 30 μετοχών.

Εστω και με καθυστέρηση προχωράει η εξυγίανση του χρηματιστηριακού ταμπλό. Εταιρείες που δεν άντεξαν την ύφεση θα περάσουν στην ιστορία για να δώσουν τη θέση τους σε νέες εταιρείες που ιδρύθηκαν στα χρόνια της ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή