Νέα σύγκρουση ΟΠΑΠ – πρακτόρων

Νέα σύγκρουση ΟΠΑΠ – πρακτόρων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς μετωπική σύγκρουση ωθούνται ΟΠΑΠ και πράκτορες σχετικά με τις προμήθειες που λαμβάνουν οι δεύτεροι από τα τυχερά παίγνια που διοργανώνει ο οργανισμός. Αφορμή αποτελούν οι νέες προμήθειες που διεκδικούν οι πράκτορες στα νέα παιχνίδια που διαμορφώνει ο οργανισμός, με τις νέες άδειες που απέκτησε ο οργανισμός μετά το 2011. Η σύγκρουση εστιάζεται κυρίως στο διαδικτυακό στοίχημα και στα παιγνιομηχανήματα (VideoLottery Terminals ή VLTS).

Η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών αποτέλεσε ψυχρολουσία και για τους δύο. Η πλευρά των πρακτόρων απαίτησε προμήθεια στα διαδικτυακά παίγνια 8% επί των εσόδων (ή 30% επί των μεικτών κερδών), ενώ ο ΟΠΑΠ πρόσφερε λιγότερο από το 1/10. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός πρόσφερε προμήθεια 0,6% έως 0,9% επί των εσόδων ή 2% έως 3% επί των μεικτών κερδών.

Τι προτείνει ο ΟΠΑΠ

Παράλληλα, η πλευρά του ΟΠΑΠ πιέζει να μειωθούν οι προμήθειες των πρακτόρων και να αλλάξει το μοντέλο της αποζημίωσής τους και στα υφιστάμενα παιχνίδια που διεξάγονται σήμερα. Οι πράκτορες αμείβονται για τα παίγνια που διεξάγονται μέσω των πρακτορείων τους π.χ. ΚΙΝΟ, Πάμε Στοίχημα, Προ-Πο κ.λπ. με 8% επί των εσόδων ή περίπου 30% επί των μεικτών κερδών. Τα μεικτά κέρδη (Gross Gaming Revenue ή GGR) ορίζονται ως έσοδα μείον οι επιστροφές στους παίκτες. O ΟΠΑΠ έχει προτείνει ο τρόπος αποζημίωσης των πρακτόρων να αλλάξει και να καταστεί κλιμακωτός και το ύψος της προμήθειας να μεταβάλλεται ανάλογα με τα έσοδα που φέρνει κάθε πράκτορας στην εταιρεία. Η βάση όμως του προτεινόμενου μοντέλου από τον ΟΠΑΠ κρύβει μειώσεις στις προμήθειες των πρακτόρων, οι οποίες μεσοσταθμικά θα ανέλθουν στο 20% έως 22% των μεικτών κερδών. Σημειώνεται ότι για ένα πρακτορείο με μικρό τζίρο η αποζημίωση θα είναι αρκετά μικρότερη, ενώ στα λίγα πρακτορεία με υψηλούς τζίρους υψηλότερη.

Στελέχη της αγοράς παρατηρούσαν ότι επιδίωξη του ΟΠΑΠ είναι να «ζωηρέψει» τους πράκτορες προκειμένου να γίνουν περισσότερο ιδιώτες επαγγελματίες και λιγότερο δημόσιοι υπάλληλοι. Για τους πράκτορες ωστόσο, οι στοχεύσεις του ΟΠΑΠ συνιστούν… casus belli. Το σωματείο τους διένειμε πριν από λίγες ημέρες μια ανακοίνωση με τίτλο «Κάτω τα χέρια από το δίκτυο». Απειλεί δε με κινητοποιήσεις και απεργίες αμέσως μετά τη Δευτέρα 17 Μαρτίου οπότε οι πράκτορες ψηφίζουν για το νέο προεδρείο στο σωματείο τους.

Η σύγκρουση ΟΠΑΠ – πρακτόρων για τις προμήθειες ήταν προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη από τη στιγμή που άλλαξε το μοντέλο φορολογίας του οργανισμού. Η επιβολή φόρου 30% επί των μεικτών κερδών από 1ης Ιανουαρίου 2013, μετά τη σχετική συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγεί τον ΟΠΑΠ στη μείωση των προμηθειών των πρακτόρων του. Η φορολογία αυτή μείωσε τη κερδοφορία του οργανισμού σε περίπου 150 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ που ήταν πριν. Σημειώνεται ότι οι αμοιβές των πρακτόρων ανέρχονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ αποτελούν φόρους προς το ελληνικό Δημόσιο. Με αυτά τα δεδομένα πολλοί θεωρούν ότι καθυστέρησε πολλούς μήνες η αναπροσαρμογή των προμηθειών των πρακτόρων προς τα κάτω, κάτι που δεν θα είχε συμβεί αν δεν μεσολαβούσε η διαδικασία αποκρατικοποίησης του οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή