Η «Αττικό Μετρό» δεν αποδέχεται τη διακοπή των εργασιών στη Θεσσαλονίκη

Η «Αττικό Μετρό» δεν αποδέχεται τη διακοπή των εργασιών στη Θεσσαλονίκη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα της κοινοπραξίας για διακοπή των εργασιών στο μετρό της Θεσσαλονίκης δεν θα γίνει αποδεκτό. Αυτό ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Χρήστος Τσίτουρας, χαρακτηρίζοντας «προσχηματικό» τον ισχυρισμό της κοινοπραξίας ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνέχισης των εργασιών.

Η αποκάλυψη της «Κ» την Παρασκευή ότι η κοινοπραξία που κατασκευάζει το μετρό της Θεσσαλονίκης (ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo – Seli) ξεκίνησε τη διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. «Ενώ έχει παρέλθει 1,5 έτος από τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, έχει εκτελεστεί μόνο το 26,84% αυτού, δαπάνης 214,2 εκατ. ευρώ», αναφέρεται στην επιστολή. Από τις υπολειπόμενες προς εκτέλεση εργασίες, συνολικής δαπάνης 583,7 εκατ. ευρώ, οι εργολάβοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να εκτελέσουν μόνο «εργασίες αποσπασματικού τύπου, ήτοι ποσοστό 1,15%». Ο εργολάβος εκτιμά ότι το σύνολο των σταθμών του έργου «είναι μπλοκαρισμένο, με αδυναμία εκτέλεσης εργασιών». Και καταλήγει ότι το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα της «Αττικό Μετρό», σύμφωνα με το οποίο το μετρό της Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2016, «έχει προ πολλού ολισθήσει και καταστεί ανεφάρμοστο. Εάν ως διά μαγείας σήμερα αίρονταν όλα τα προβλήματα του έργου, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οδηγεί σε θεωρητική περάτωση τον Αύγουστο του 2019». Η απάντηση της πολιτείας, διά της «Αττικό Μετρό», θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες. «Το αίτημα της κοινοπραξίας για διακοπή εργασιών δεν θα γίνει αποδεκτό», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Τσίτουρας. «Η “Αττικό Μετρό” καλεί τον ανάδοχο να προχωρήσει όπως ορίζει η σύμβαση. Απόδειξη του ότι μπορεί είναι ότι αυτές τις ημέρες εργάζεται σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Πιστεύουμε ότι μπορεί να δουλέψει σε πολύ περισσότερα εργοτάξια. Οι διαφωνίες τις οποίες επικαλείται έχουν παραπεμφθεί στο σύνολό τους σε διαιτησία. Για τα υπόλοιπα, δηλαδή τις απαλλοτριώσεις και το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα προσπαθήσουμε να συντομεύσουμε τον χρόνο στο ελάχιστο». Ο κ. Τσίτουρας χαρακτηρίζει «προσχηματικό» το επιχείρημα του εργολάβου ότι μπορεί πλέον να εκτελέσει μόνο αποσπασματικές εργασίες.

Πάντως, οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Κατ’ αρχάς η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ με χθεσινή ανακοίνωσή της διαχώρισε τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος της στο κύριο έργο είναι απλά συμβουλευτικός. «Ο ΑΚΤΩΡ με κανένα τρόπο δεν συμμετέχει στη διοίκηση της ΑΕΓΕΚ και πολύ περισσότερο δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων», αναφέρει.

Επίσης, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών. «Υπάρχει μία ομίχλη πληροφοριών για την πορεία του έργου», ανέφερε σε τοπικά μέσα, ενώ απέκρουσε τις κατηγορίες περί ευθύνης του δήμου λόγω της προσφυγής στο ΣτΕ για τα αρχαία της Βενιζέλου. Ενδιαφέρουσα ήταν και η προσέγγιση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, που σε χθεσινές δηλώσεις του εντόπισε το κύριο πρόβλημα στο μετρό της Θεσσαλονίκης… στην έδρα του στην Αθήνα. Την απόδοση ευθυνών ζήτησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή