Επιχειρηματικό σχέδιο για την εξεύρεση 397 εκατ. ετοιμάζει η Τράπεζα Αττικής

Επιχειρηματικό σχέδιο για την εξεύρεση 397 εκατ. ετοιμάζει η Τράπεζα Αττικής

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τρόπο εξεύρεσης κεφαλαίων 397 εκατ. ευρώ καλείται να αποφασίσει έως τις 15 Απριλίου η διοίκηση της Tράπεζας Αττικής, υποβάλλοντας έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία στην ΤτΕ το επιχειρηματικό σχέδιο που θα περιγράφει τις κινήσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Η νέα απαιτούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση αντιστοιχεί στο 6% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών που έχουν καταλογιστεί από την ΤτΕ στο πλαίσιο της άσκησης της BlackRock, τη στιγμή που το ενεργητικό της Τράπεζας Αττικής δεν ξεπερνά το 2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος. Η πρόσθετη κεφαλαιακή απαίτηση είναι σχεδόν ισόποση με την προηγούμενη αύξηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013, δημιουργώντας προβληματισμό στην αγορά για τις πηγές εξεύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Το ύψος της είχε φτάσει τα 396 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε κατά το ήμισυ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κατά το υπόλοιπο με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, αποτρέποντας την προσφυγή της τράπεζας στην κρατική ενίσχυση. Μετά την αύξηση το ποσοστό συμμετοχής του βασικού μετόχου ΤΣΜΕΔΕ έχει διαμορφωθεί στο 51%, ενώ ήδη μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί δικαιώματα περίπου 100 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας, «η διοίκηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις και μέτρα, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών της». Στο πλαίσιο αυτό, η μετατροπή του υπόλοιπου ποσού του ομολογιακού δανείου, ύψους 100 δισ. ευρώ, θεωρείται βασικό εργαλείο, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα της μετατροπής υβριδικού δανείου 70 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η τράπεζα. Κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να διασφαλιστεί από τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία ταυτίζεται με τη διοίκηση του βασικού μετόχου, είναι η διατήρηση της αξίας της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει το ΤΣΜΕΔΕ. Το Ταμείο των Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι ανήκει στα ευγενή ταμεία με επάρκεια αποθεματικών, δεσμεύεται από τη νομοθεσία για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ως προς το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να τοποθετήσει σε μια συγκεκριμένη επένδυση. Από την πλευρά της διοίκησης διαμηνύεται, πάντως, η απόλυτη στήριξη του μετόχου. Κρίσιμο θέμα επίσης τόσο για την Τράπεζα Αττικής όπως και για την Εθνική Τράπεζα, που καλείται να καλύψει τα αναγκαία κεφάλαια μέσω εσωτερικών αναδιαρθρώσεων, είναι ο χρόνος που θα δοθεί από την ΤτΕ για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων, καθώς και η αναγνώριση της δυνατότητας για την παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή