Αμετάβλητη η αξιολόγηση της S&P για Πειραιώς, Alpha

Αμετάβλητη η αξιολόγηση της S&P για Πειραιώς, Alpha

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Alpha Bank θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν τις εποπτικές απαιτήσεις με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ στο 8% στο τέλος του 2015 διατύπωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. H S&P ανακοίνωσε χθες ότι επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση ΄CCC/C΄ της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, προσθέτοντας ότι το outlook παραμένει αρνητικό. Οπως επισημαίνει ο οίκος, και οι δύο τράπεζες θα υποστούν και νέες απώλειες κεφαλαίων λόγω των πολύ υψηλών πιστωτικών ζημιών που περιμένει από το μεγάλο απόθεμα από τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν καθώς και από τον μεγάλο όγκο, όπως εκτιμά ο οίκος, ευάλωτων δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης και τα οποία εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα.

Ο οίκος σημειώνει ότι το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα να υποβαθμίσει την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες. Σημειώνει παράλληλα ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει σε σταθερό το outlook εάν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα βελτιωθούν σημαντικά και αμβλυνθούν οι πιέσεις στις δύο τράπεζες ή εάν υλοποιηθεί σημαντική πρόσθετη εξωτερική υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο οίκος, το ΤΧΣ παραμένει πρόθυμο και ικανό να παρέχει πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση στις δύο τράπεζες αν χρειαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή