Ανάπτυξη 3% θα έχει ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων το 2014

Ανάπτυξη 3% θα έχει ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων το 2014

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη σε ποσοστό 3% θα έχει ο τομέας του Τουρισμού και των Ταξιδιών στην Ελλάδα το 2014 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών.

Σύμφωνα με την έκθεση η συνολική συνεισφορά του Τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας έφθασε το 2013 σε 28,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16,3% επί του συνόλου. Η συνεισφορά στην απασχόληση έφθασε σε ποσοστό 18,2% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας. Οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στον τομέα ανήλθαν σε 657.057. Επίσης, οι επενδύσεις από τον κλάδο του Τουρισμού και των Ταξιδιών έφθασαν σε 2,9 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το 13,7% των συνολικών επενδύσεων της χώρας για το 2013. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, το συμβούλιο εκτιμά ότι το ύψος των τουριστικών επενδύσεων θα αυξηθεί κατά 0,9%.

Εξάλλου, η Ελλάδα το 2013 πέτυχε τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ό,τι αφορά την αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών μεταξύ των σημαντικότερων προορισμών σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση (Φεβρουάριος) του Παγκόσμιου Συμβουλίου που καταγράφει, μεταξύ άλλων, την τουριστική κίνηση 90 προορισμών σε όλες τις ηπείρους. Τα σχετικά στοιχεία του Συμβουλίου αν και δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα καθώς για αρκετές χώρες δεν αφορούν το σύνολο του έτους είναι ενδεικτικά της δυναμικής που εμφάνισε κατά την περυσινή σεζόν ο ελληνικός προορισμός.

Για την Ελλάδα τα στοιχεία αφορούν το ενδεκάμηνο οπότε ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών εμφανίζει αύξηση 15,3%. Υψηλότερη αύξηση από την Ελλάδα, σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική εμφανίζει μόνο η Ισλανδία με ποσοστό 15,7%. Στην Ευρώπη, οι περισσότεροι προορισμοί παρουσιάζουν αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών. Εξαίρεση αποτέλεσαν το Βέλγιο που είχε πτώση στις αφίξεις κατά 0,4% (με στοιχεία έως τον Σεπτέμβριο,) η Σουηδία που είχε πτώση κατά 1,6% (με στοιχεία έως τον Οκτώβριο) και η Κύπρος που είχε πτώση κατά 2,4% για το σύνολο του έτους. Τις μεγαλύτερες τουριστικές απώλειες σε διεθνές επίπεδο εμφάνισε η Αίγυπτος με πτώση κατά 17,9% στις αφίξεις ξένων επισκεπτών εξαιτίας των ταραχών που σημειώθηκαν στον προορισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο οι υψηλότερες αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών καταγράφηκαν σε ασιατικές χώρες. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Μιανμάρ με ποσοστό αύξησης 44,9%.

Σε διεθνές επίπεδο ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε με 7 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία προσφέροντας 265.835.000 θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μία στις έντεκα θέσεις απασχόλησης στον πλανήτη προέρχονται από τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συμβουλίου κ. Ντέιβιντ Σκόουσιλ σημειώνει ότι το 2013 αποδείχθηκε μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τον τομέα. Οι δαπάνες των διεθνών τουριστών αυξήθηκαν κατά 3,9% φθάνοντας σε 1,3 τρισ. δολ. Επίσης, προσθέτει ότι οι προοπτικές για τον τομέα του Τουρισμού και των Ταξιδιών είναι εξαιρετικά ευοίωνες για την επόμενη δεκαετία, επικαλούμενος προβλέψεις για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4%. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι θα απαιτηθεί από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πιο ανοιχτές πολιτικές στο καθεστώς των θεωρήσεων και να υιοθετήσουν πιο έξυπνες και όχι τιμωρητέες φορολογικές πολιτικές για τον τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή