Στην 11η θέση στην Ευρώπη τα ελληνικά λιμάνια με βάση τη διακίνηση εμπορευμάτων το 2012

Στην 11η θέση στην Ευρώπη τα ελληνικά λιμάνια με βάση τη διακίνηση εμπορευμάτων το 2012

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην 11η θέση στην Ευρώπη βρέθηκε η Ελλάδα το 2012, με βάση τη συνολική διακίνηση εμπορευμάτων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, τα ελληνικά λιμάνια διαχειρίστηκαν συνολικά 153 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,1%, έναντι του προηγούμενου έτους, όταν είχαν διαχειριστεί 135,3 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΠ, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, διαχειρίστηκε συνολικά 14 εκατ. τόνους, καταγράφοντας άνοδο κατά 11,5% έναντι του 2011. Πάντως, με βάση τον συγκεκριμένο τρόπο καταγραφής της διαχείρισης εμπορευμάτων, δηλαδή με βάση το βάρος, ο Πειραιάς απέχει πολύ από την πρώτη δεκάδα, η οποία συμπληρώνεται από το ισπανικό λιμάνι της Βαλένθιας, το οποίο το 2012 διαχειρίστηκε 54,2 εκατ. τόνους εμπορευμάτων.

Οσον αφορά τη διακίνηση επιβατών, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κοινοτικής κατάταξης, καθώς κατά το 2012 από τα ελληνικά λιμάνια διακινήθηκαν συνολικά 73 εκατ. άνθρωποι, έναντι 77 εκατ. επιβατών της Ιταλίας. Σε αμφότερες τις χώρες πάντως, η τάση είναι πτωτική, καθώς σε σχέση με το 2011, στη μεν Ελλάδα καταγράφεται μείωση κατά 7,3%, στη δε Ιταλία κατά 6,3%.

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα που προκύπτει στον τομέα της διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ), όπου η αλματώδης αύξηση του 2012, με τη συνδρομή της Cosco, τοποθέτησε το λιμάνι του Πειραιά στη 10η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Ειδικότερα, μέσω του Πειραιά διακινήθηκαν συνολικά 2,815 εκατ. εμπορευματοκιβώτια το 2012, μέγεθος αυξημένο κατά 67,5% έναντι του 2011, δείγμα της ανάπτυξης που καταγράφεται. Ετσι, το ελληνικό λιμάνι κέρδισε δύο θέσεις και βρέθηκε στη 10η.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία του λιμανιού του Πειραιά συνεχίστηκε και το 2013, όταν διακινήθηκαν συνολικά 3,1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος ικανό τουλάχιστον για να διατηρήσει το ελληνικό λιμάνι στην πρώτη δεκάδα της Ε.Ε., καθώς το αμέσως επόμενο λιμάνι, αυτό της Χάβρης στη Γαλλία, διαχειρίστηκε μόλις 2,1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια το 2012.

Συνολικά στα λιμάνια της Ευρώπης διακινήθηκαν εμπορεύματα 3,7 δισ. τόνων το 2012, μια αύξηση κατά 1% έναντι του προηγούμενου έτους. Τα λιμάνια της Ολλανδίας (Ρότερνταμ και Αμστερνταμ) διατηρήσαν τη χώρα στην κορυφή της λίστας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ διακινήθηκαν εμπορεύματα 395,6 εκατ. τόνων, όταν μέσω του δεύτερου τη τάξει λιμανιού, της Αμβέρσας στο Βέλγιο, το αντίστοιχο μέγεθος δεν ξεπέρασε τους 164,5 εκατ. τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή