Υποχώρηση 4,9% στην παραγωγή ασφαλίστρων τον Ιανουάριο

Υποχώρηση 4,9% στην παραγωγή ασφαλίστρων τον Ιανουάριο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση των εργασιών ξεκίνησε η νέα χρονιά για τον ασφαλιστικό κλάδο, συνεχίζοντας την «παράδοση» των τελευταίων ετών, που έχει οδηγήσει σε απώλειες άνω του 1 δισ. ευρώ σε ασφάλιστρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η πτώση των εργασιών τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκε στο -4,9% και τα συνολικά ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 363,5 εκατ. ευρώ. Θετική ένδειξη που είχε διαφανεί και τους προηγούμενους μήνες και συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, είναι η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των εργασιών, που διαμορφώνεται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό, υποδηλώνοντας την ανακοπή της ραγδαίας πτώσης, ειδικά στον κλάδο ζωής, που είχε αποτελέσει και το μεγάλο θύμα της κρίσης. Ειδικότερα τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής μειώθηκαν κατά 5,8% και διαμορφώθηκαν στα 140,2 εκατ., από τα οποία τα 106,8 εκατ. αφορούν βασικά αποταμιευτικά προγράμματα. Τα ασφάλιστρα από τα ομαδικά προγράμματα συρρικνώθηκαν κατά 19,6%, στα 12,7 εκατ., ενώ στα 6,4 εκατ. ανήλθαν τα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας, που είναι και ο μόνος που εμφανίζει άνοδο εργασιών κατά 21,2%.

Αντίστοιχα στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, η πτώση των εργασιών περιορίστηκε στο -4,3% και τα ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 223,3 εκατ. ευρώ, με τον βασικότερο όμως κλάδο, δηλαδή της αστικής ευθύνης οχημάτων, να καταγράφει σημαντική μείωση κατά -9,9%. Η αιτία συνδέεται με τη μείωση του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς ένας σημαντικός αριθμός κατόχων παρέδωσε τις πινακίδες στο τέλος του 2013, ενώ το πρόβλημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, συνεχίζει να συνιστά αιμορραγία για τον κλάδο. Σημαντική μείωση κατά -13,1% εμφανίζουν και τα ασφάλιστρα για τις συμπληρωματικές καλύψεις αυτοκινήτου, τόσο λόγω της μείωσης του ασφαλισμένου στόλου όσο και λόγω των περικοπών που κάνουν τα νοικοκυριά, κρατώντας μόνο την υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης. Ενθαρρυντικό στοιχείο για τον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων αποτελεί η άνοδος των εργασιών κατά 9,6% που εμφανίζει ο δεύτερος βασικότερος κλάδος, ενώ μεικτές είναι οι τάσεις στους υπόλοιπους κλάδους. Θετικό γεγονός είναι πάντως η ενίσχυση κλάδων που συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα, όπως, οι χρηματικές απώλειες, οι λοιπές ζημιές αγαθών, η γενική αστική ευθύνη κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή