Μεγάλου: Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών

Μεγάλου: Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι το 2014 θα είναι η χρονιά επιστροφής της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου. Ολοι πια αναγνωρίζουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί στη χώρα μας δεν έχει προηγούμενο στα οικονομικά χρονικά.

Η μεγαλύτερη επιτυχία ασφαλώς είναι η αντιστροφή των δίδυμων ελλειμμάτων, που στραγγάλιζαν την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε. «Ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, «ωθεί προς την άλλη επιλογή: να ρίξουμε το βάρος όχι πια στην αναγκαία, σε πρώτη φάση, μείωση των εισαγωγών μας, αλλά στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Αυτή είναι που θα φέρει πλούτο στη χώρα.

Θα ξέρουμε πως πετύχαμε όταν θα έχουμε καταγράψει ένα διατηρήσιμο εμπορικό πλεόνασμα, στηριγμένο σε μια νέα παραγωγική βάση, με σημαντική αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ που προέρχεται από τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες».

«Είναι φανερό ότι η ραγδαία ενίσχυση των εξαγωγών έχει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση μιας βιώσιμης, υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας που θα στηριχθεί σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που ζητάνε οι νέοι για να μπορούν να μείνουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους». «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ούτε συγκυριακή, ούτε εσωστρεφής, ούτε εισαγόμενη», τόνισε.

Ωστόσο ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα απαιτείται η εκπλήρωση ορισμένων βασικών προϋποθέσεων: η σταδιακή εξομάλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να πιέζονται από την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διαφαινόμενη έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα, την οποία θα σηματοδοτήσει η επικείμενη έξοδός της στις αγορές. «Η παγίωση της πεποίθησης ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ενάρετο κύκλο και έχει μπροστά της θετικές προοπτικές είναι η μόνη που μπορεί να κατοχυρώσει τη βιωσιμότητα τόσο της πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές όσο και της ανταγωνιστικής χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή