ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βελτιωμένη προσφορά για το Ελληνικό ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ

veltiomeni-prosfora-gia-to-elliniko-zitei-to-taiped-2012843

Για την ερχόμενη Τετάρτη μετατέθηκαν οι αποφάσεις για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Χθες, στο ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε η οικονομική προσφορά της Lamda Development η οποία όμως κρίθηκε μη ικανοποιητική από την πλευρά του Ταμείου. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από τον μοναδικό ενδιαφερόμενο του έργου, να υποβάλει νέα προσφορά την ερχόμενη Δευτέρα. Η πλευρά της Lamda Development έκρινε ότι είναι αδύνατο να υποβάλει νέα προσφορά έως την ερχόμενη Δευτέρα και ζήτησε περισσότερο χρόνο. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ τελικά έδωσε περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014.

Το οικονομικό τίμημα που πρόσφερε η Lamda Development, δεν έγινε γνωστό. Αξιόπιστες πληροφορίες ωστόσο αναφέρονται σε μια «ουσιαστική» διαφορά με το προσδοκώμενο τίμημα, η οποία ωστόσο γεφυρώνεται. Οι παρευρισκόμενοι στο άνοιγμα της προσφοράς δεσμεύθηκαν να μη γνωστοποιήσουν το προσφερόμενο τίμημα, ενώ από τη συνεδρίαση των οργάνων του ΤΑΙΠΕΔ αποχώρησαν οι μεταφραστές. Στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων έλαβε χώρα και η αποσφράγιση της αποτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή, Happold Consulting. Η ανεξάρτητη αποτίμηση για την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει ένα εύρος τιμών για την αξία των μετοχών της εταιρείας. Το εύρος αυτό, επίσης δεν γνωστοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόλο που πληροφορίες το φέρουν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι οικονομικοί σύμβουλοι (Citigroup, Τράπεζα Πειραιώς) και ο ανεξάρτητος αποτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ, θα υποβάλουν την έκθεση για το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion), μετά την υποβολή της βελτιωμένης προσφοράς από την πλευρά του ενδιαφερόμενου επενδυτή. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, αφού λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει για την ανακήρυξη ή μη προτιμητέου επενδυτή. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2014.

Είναι εμφανές ότι το ΤΑΙΠΕΔ βιάζεται, όχι όμως και η Lamda Development που δεν έχει αντίπαλο. Εξάλλου οι αποφάσεις της δεσμεύουν και άλλους μετόχους οι οποίοι θέλουν να έχουν τον κατάλληλο χρόνο για να δώσουν (ή να μη δώσουν) τη συγκατάθεσή τους στις όποιες κινήσεις αποφασίσει η ενδιαφερόμενη εταιρεία.