ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ τα καθυστερούμενα μισθώματα της Βαρβακείου

xepernoyn-ta-2-ekat-eyro-ta-kathysteroymena-misthomata-tis-varvakeioy-2012772

Ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ η συνολική οφειλή προς τον δήμο Αθηναίων από καθυστερούμενα μισθώματα των καταστημάτων της Βαρβακείου Αγοράς, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο του γενικού γραμματέα του δήμου Αθηναίων, Θεόδωρου Λιβάνιου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να απαντήσει πώς θα ανακουφίσει τους εμπόρους της Βαρβακείου από το χρέος τους προς τον δήμο Αθηναίων.

Όπως γίνεται γνωστό με το απαντητικό έγγραφο, στον χώρο της Βαρβακείου Αγοράς, ο δήμος Αθηναίων εκμισθώνει 100 ιχθυοπωλεία (65 πάγκοι και 35 καταστήματα), 37 κρεοπωλεία, τρία κυλικεία, οκτώ παντοπωλεία και 48 οπωροπωλεία.

Η συνολική οφειλή αυτών από καθυστερούμενα μισθώματα τα τελευταία χρόνια, ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ και για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οφειλών, η οικονομική υπηρεσία του δήμου Αθηναίων εφαρμόζει τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), περί αυστηρών ειδοποιήσεων- συστάσεων, βεβαιώσεων οφειλών, κατασχέσεων κλπ.

«Ανακούφιση των καταστηματαρχών από τις οφειλές δύναται να επιτευχθεί μόνο κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας πάντως ότι «βεβαίως, ο δήμος λαμβάνει υπόψη την πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, σε συνδυασμό, όμως, πάντα με την υποχρέωσή του να προστατεύει και να διαχειρίζεται την περιουσία του με τρόπο επιμελή και αποδοτικό».

Στο έγγραφο γίνεται και αναφορά σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2010 να μην προβεί σε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των καταστημάτων της Βαρβακείου πλατείας και της Κεντρικής Δημοτικής Αγοράς μέχρι τη λήξη εκάστης μίσθωσης. Αναφέρεται επίσης πως, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος και με αντίστοιχες αποφάσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα μείωσης μισθωμάτων κατά 20% σε όσους μισθωτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον βάσει οικονομικών στοιχείων που προσκόμισαν οι ίδιοι.

Ο κ. Λιβάνιος θυμίζει ακόμη ότι από τις κείμενες διατάξεις, οι εκμισθώσεις ακινήτων των δήμων αποβλέπουν πρωτίστως στην επίτευξη, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, του επωφελέστερου οικονομικού αποτελέσματος και την εξυπηρέτηση ταμιευτικών σκοπών. Ωστόσο, εντός του 2013, μειώθηκαν οι αρχικές τιμές εκκίνησης δημοπρασιών κατά 35% περίπου, εφόσον οι διαδοχικές διαγωνιστικές διαδικασίες υπήρξαν άγονες, ως αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης.

Πηγή: ΑΜΠΕ