Σύντομα (20/3/14)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κερδών 27,81% για τη «Γρ. Σαράντης» το ’13

Ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 15,53 εκατ. ευρώ εμφάνισε η «Γρ. Σαράντης» το 2013, καταγράφοντας αύξηση 27,81% έναντι καθαρών κερδών 12,15 εκατ. ευρώ της χρήσης 2012. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 236,59 εκατ. το 2013, σημειώνοντας αύξηση 0,25% σε σύγκριση με το 2012, υποστηριζόμενες από ένα σχετικά δυνατό τέταρτο τρίμηνο πωλήσεων και στην Ελλάδα αλλά και στις ξένες αγορές του ομίλου. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη, κατά τη διάρκεια του 2013, οι χώρες του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουν το 64% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου, ενισχύθηκαν κατά 2,17%, στηρίζοντας τις συνολικές πωλήσεις και αντισταθμίζοντας την κατά 3% πτώση πωλήσεων της ελληνικής αγοράς, η οποία όμως είναι σημαντικά χαμηλότερη συγκριτικά με την κατά 9% συρρίκνωση πωλήσεων στο σύνολο του ελληνικού λιανεμπορίου. Η ανάπτυξη του ομίλου το 2014 επικεντρώνεται στην ανανέωση και εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, στην αύξηση των μεριδίων αγοράς, στη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των προϊόντων μέσω συνεργειών, στην παραγωγή, στην εξεύρεση εξαγορών κερδοφόρων και αναγνωρισμένων προϊόντων ομοιογενούς χαρακτήρα.

Αύξηση 0,4% στον τζίρο των σούπερ μάρκετ το 2012

Αύξηση κατά 0,4% σημείωσε ο κύκλος εργασιών του κλάδου των σούπερ μάρκετ το 2012 σε σύγκριση με το 2011, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Infobank Hellastat. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη των δικτύων των μεγάλων αλυσίδων, οι οποίες αποκτώντας τα καταστήματα των εταιρειών που αποχώρησαν (ή μέσω οργανικής ανάπτυξης), αναδεικνύονται πιο ανθεκτικές στην ύφεση έναντι των μικρότερων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι οι αλυσίδες με περισσότερα από 20 καταστήματα αύξησαν το δίκτυό τους το 2012 κατά 3%. Η τάση αυτή προέρχεται και από τις οικονομίες κλίμακας που εκμεταλλεύονται, καθώς και την τοποθέτησή τους στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Από την ανάλυση των ισολογισμών 131 επιχειρήσεων (εξαιρουμένων Μαρινόπουλου και Lidl, διότι δεν έχουν δημοσιεύσει τους ισολογισμούς τους), ο τζίρος του δείγματος διαμορφώθηκε το 2012 σε 7,75 δισ. ευρώ, με το 57% των εταιρειών να εμφανίζει υποχώρηση. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 7,8%, στα 340,69 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 9,4%, στα 124 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Τουρισμού θα συμμετάσχει στις προσπάθειες για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας, όπου οργανώνονται μουσικές θεατρικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών. Αυτό συμφώνησαν η υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με τον διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργο Λούκο σε συνάντηση που είχαν με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για τη στήριξη του Φεστιβάλ και μέσω αυτού της προβολής της χώρας στο εξωτερικό. Επίσης, αποφασίστηκε η προβολή του προγράμματος του Φεστιβάλ μέσω του διεθνούς δικτύου του ΕΟΤ και της φιλοξενίας στην Ελλάδα ξένων δημοσιογράφων.

Kοινωνική επιχειρηματικότητα

Tα οφέλη που μπορεί να έχει για την ελληνική οικονομία το μοντέλο της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος. Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ, με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική επιχειρηματικότητα» ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο «μπορεί να προσφέρει επιλογές απασχόλησης και να βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή άτομα από ευάλωτες ομάδες. Μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών που απευθύνονται σε άλλες αδύναμες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα ΑμεΑ, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.ά.».

Επενδύσεις 4,2 εκατ. ευρώ για το 2014 σχεδιάζει η «Ηπειρος»

Επενδύσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για το 2014 η βιομηχανία τυροκομικών προϊόντων Ηπειρος ΑΕΒΕ. Βασικό στοιχείο του επενδυτικού προγράμματος είναι η εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής για τα παραδοσιακά σκληρά τυριά (κεφαλογραβιέρα και κεφαλοτύρι), στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας, στην Αρτα. Συνολικά την τελευταία πενταετία, οι επενδύσεις της «Ηπειρος» ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ. Με τη νέα εγκατάσταση ολοκληρώνεται ένα εξαετές πρόγραμμα ανανέωσης όλων των γραμμών παραγωγής της βιομηχανίας. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις, η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη παρουσία στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή