Μέσα στο 2013 επενδύθηκαν 42 εκατ. ευρώ σε startups επιχειρήσεις

Μέσα στο 2013 επενδύθηκαν 42 εκατ. ευρώ σε startups επιχειρήσεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι νέες, καινοτόμοι και έχουν ταχεία ανάπτυξη ή παρουσιάζουν προοπτικές ταχείας ανάπτυξης, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς συμβαίνει εν μέσω ύφεσης. Ο λόγος για τις startups επιχειρήσεις, ο αριθμός των οποίων πλέον ανέρχεται σε 144 από μόλις 16 το 2010, έχοντας δημιουργήσει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας συνολικά. Βάσει της έως τώρα εικόνας τους, εκτιμάται ότι μία στις τέσσερις από τις υφιστάμενες startups έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Endeavor Greece, η οποία έκανε και τη σχετική καταγραφή των startups, οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων είναι 80 φορές υψηλότερες σε σύγκριση με το 2010. Ειδικότερα, το 2013 το ύψος των επενδύσεων έφτασε τα 42 εκατ. ευρώ από μόλις 500.000 ευρώ το 2010. Το 2013, επενδύσεις, κυρίως από διάφορα funds, έγιναν σε 30 εταιρείες.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων έχει γίνει μέσω των κεφαλαίων της πρωτοβουλίας Jeremie που διοχετεύτηκαν στην αγορά μέσω τεσσάρων funds (Elikonos, Odyssey, Open Fund και PJ Tech Catalyst). Τα αποτελέσματα καταγράφονται τόσο στο ποσοστό των επενδύσεων του 2013, που προέρχεται από επενδυτές που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα (72%) και αφορά εταιρείες σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης (σε ποσοστό 69%) όσο και την κατανομή ανά κλάδο. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν λάβει περίπου το 50% της συνολικής επένδυσης για το 2013. Από πλευράς επενδύσεων, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κυρίως λόγω της υψηλής επένδυσης που έγινε στην ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία. Αξίζει να σημειωθεί η έλλειψη επενδύσεων από funds σε κλάδους με πλούσια δραστηριότητα, όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, η υγεία και η ενέργεια.

Από τις 144 startups σχεδόν οι μισές (71) είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας. Ακολουθούν οι εταιρείες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων (41), αυτές με δραστηριότητα στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση (31), 19 εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, 18 εταιρείες του κλάδου της υγείας, 16 εταιρείες στον κλάδο του τουρισμού, 12 εταιρείες στην ενέργεια και στις «πράσινες» τεχνολογίες, 11 εταιρείες στον κλάδο της ψυχαγωγίας, 10 εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, 8 εταιρείες μόδας και σχεδίου, 4 εταιρείες στον κλάδο των ΜΜΕ, 3 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας ενώ οι υπόλοιπες 11 δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους.

Η υποκατηγορία με τη μεγαλύτερη δημοφιλία μεταξύ των startups είναι οι εταιρείες που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα συνδέεται με κάποια εφαρμογή κινητού (όπως για παράδειγμα η εφαρμογή taxibeat). Μάλιστα, το 50% των startups αφορά εταιρείες αυτού του είδους.

Οπως επισημαίνει η Endeavor Greece, ο αυξημένος αριθμός επιχειρήσεων συνδέεται και με την αύξηση των οργανισμών στήριξης των νέων επιχειρηματιών, όπως είναι οι συνεργατικοί χώροι και οι «θερμοκοιτίδες», καθώς και των διαγωνισμών, εκδηλώσεων και άλλων πρωτοβουλιών με στόχο τη στροφή προς την επιχειρηματικότητα και τη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων. Υπολογίζεται πως υπάρχει ένας οργανισμός για κάθε πέντε startups.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή