«Μπρα ντε φερ» για την κατακύρωση του Ελληνικού

«Μπρα ντε φερ» για την κατακύρωση του Ελληνικού

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε το «μπρα ντε φερ» για την κατακύρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό. Η κυβέρνηση χθες, διά του υφυπουργού Ανάπτυξης, τόνισε ότι για να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Lamda Development, θα πρέπει να υπάρξει από την εταιρεία μια προσφορά «αντάξια» της αξίας που της παραχωρείται. Παράλληλα, κλιμακώνονται οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης που αντιτίθεται στην υλοποίηση του έργου.

Δεν ικανοποίησε

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στην ανακοίνωση που διένειμε χθες χαρακτήρισε αξιόλογη την τεχνική προσφορά για το Ελληνικό. «Επειτα από σχεδόν 15 χρόνια αδράνειας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει αξιόλογη τεχνική προσφορά για το Ελληνικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «για να είμαστε ξεκάθαροι, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η προσφορά πρέπει να ανταποκρίνεται στην αξία της παραχώρησης. Και με αυτόν τον γνώμονα –το συμφέρον του Δημοσίου– θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Είναι προφανές ότι η προσφορά της Lamda Development δεν ικανοποίησε, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ μεταξύ προσφερόμενου και προσδοκώμενου τιμήματος από τους πωλητές, ΤΑΙΠΕΔ και ελληνικό Δημόσιο. Η Lamda Development φέρεται να έχει υποβάλει προσφορά της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταμείο ζητεί τίμημα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Αναφερόμαστε σε ονομαστικές αξίες. Σε καθαρή παρούσα αξία το προσφερόμενο τίμημα φαίνεται πως είναι μικρότερο. Μάλιστα, η πλευρά της Lamda Development αναμένεται να προσθέσει στο προσφερόμενο τίμημα και το κόστος ανάπτυξης των υποδομών του ακινήτου (δρόμοι, πλατείες, δίκτυα κ.λπ.), το οποίο υπολογίζεται σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Ως συνέπεια, η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα κάνει λόγο για ένα τίμημα της τάξης των 2 δισ. ευρώ ή και περισσότερο.

Η διαφορά των 200 εκατ. ευρώ που χωρίζει σήμερα τη Lamda και το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ασήμαντη. Ούτε όμως και αγεφύρωτη. Σε βάθος δεκαετίας, αντιστοιχεί σε 20 εκατ. ευρώ ανά έτος, ένα μέγεθος το οποίο δεν αποτελεί βαρίδι για τους επενδυτές, που είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν 6 έως 7 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν παύει να βαραίνει το χρηματοδοτικό πλάνο του έργου, καθώς οι επενδυτές πέρα από τις εκταμιεύσεις προς το Δημόσιο, θα πρέπει να κινητοποιήσουν ίδια και δανεικά κεφάλαια για την ανάπτυξη του ακινήτου.

Η αγορά

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν το έργο ως υψηλού ρίσκου, το οποίο δεν έχει προηγούμενο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον πλανήτη ολόκληρο. Επίσης σημειώνουν ότι για την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας της ανάπτυξης, το ελληνικό Δημόσιο και η Lamda Development θα έπρεπε να επιδιώξουν η ανταμοιβή τους να έρθει στο μέλλον, παρά στην αρχή του έργου, έτσι ώστε να αποτελέσει κοινή στόχευση η επιτυχία του έργου. Βεβαίως, έως ένα βαθμό αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή κατά 30% του ελληνικού Δημοσίου στα κέρδη του παραχωρησιούχου του ακινήτου, αλλά τα όρια και τα κριτήρια για να συμβεί αυτό είναι πολύ υψηλά – ο δείκτης εσωτερικής απόδοσης της επένδυσης (IRR) να ξεπεράσει το 15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή