Οι αγορές δεν ενστερνίζονται τις επιφυλάξεις της τρόικας για τις τράπεζες

Οι αγορές δεν ενστερνίζονται τις επιφυλάξεις της τρόικας για τις τράπεζες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη απόκλιση με τις επιφυλάξεις που διατυπώνει η τρόικα για την επάρκεια κεφαλαίων των τριών συστημικών τραπεζών, είναι η αντίδραση της αγοράς, η οποία την Τρίτη έδωσε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στην έκδοση ομολογιακού δανείου της Τράπεζας Πειραιώς. Ανάλογη ήταν η αντίδραση των αγορών στις εκτιμήσεις της Standard & Poor’s, η οποία μια μέρα πριν από την έξοδο της Πειραιώς, διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή της τόσο για την Alpha Bank όσο και την Τράπεζα Πειραιώς (CCC/C), αλλά και τις προοπτικές με αρνητικό outlook. Αγνοώντας την εκτίμηση του διεθνούς οίκου ότι οι δύο τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να επιτύχουν τη διατήρηση του βασικού δείκτη κεφαλαίων στο 8%, οι αγορές προσέφεραν πλήρη στήριξη στην Πειραιώς, υπερκαλύπτοντας κατά έξι φορές την προσφορά τίτλων, με τοκομερίδιο 5%. Η αντίδραση των αγορών, που δείχνουν να γυρίζουν την πλάτη τους στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτικές κινήσεις των hedge funds, που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των 500 εκατ. ευρώ της Πειραιώς, έχουν κυρίως στόχευση τις υψηλές αποδόσεις, που διασφαλίζουν οι ελληνικές εκδόσεις και οι οποίες βρίσκονται μακράν στην κορυφή της πυραμίδας μεταξύ όλων των αναδυόμενων αγορών. Η μείωση του πολιτικού ρίσκου, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εμφανίζουν την Ελλάδα, ως την καλύτερη επιλογή, με αποδόσεις αναδυόμενης οικονομίας σε σταθερό μάλιστα νόμισμα. Με τις βασικές αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Βραζιλία να βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, η Ελλάδα των αποδόσεων του 5% ή 6% αποτελεί την πιο ελκυστική επιλογή, ακόμη και από την Κολομβία, που δίνει απόδοση 3,5%.

Σχολιάζοντας στο πρακτορείο Reuters τη θερμή υποδοχή της έκδοσης το στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, δήλωσε ότι «η Πειραιώς έχει προσφέρει μία μεγάλη πλατφόρμα για τον δανεισμό άλλων ελληνικών φορέων» και πρόσθεσε ότι «οι επενδυτές ανησυχούν τώρα πολύ λιγότερο για τις αξιολογήσεις των πιστοληπτικών οίκων από ό,τι στο παρελθόν», στον βαθμό που πρόκειται για βραχυπρόθεσμους επενδυτές, όπως είναι τα επενδυτικά Ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds)».

Τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την «αδιαφορία» των επενδυτών, στο ακραίο σενάριο που υιοθέτησε η S&P για την εκτίμηση της κεφαλαιακής επάρκειας των δύο τραπεζών, το οποίο δεν συμβαδίζει με τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις. Μετά το στρεσάρισμα της Black Rock, oι ελληνικές τράπεζες όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, βγάζοντας τους «σκελετούς» των κακών δανείων από τα ντουλάπια τους, άποψη που προϋποθέτει ότι η οικονομία θα επαληθεύσει το θετικό σενάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή