Σε θετικό κλίμα το χρηματιστήριο, σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Σε θετικό κλίμα το χρηματιστήριο, σε στάση αναμονής οι επενδυτές

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του Μαΐου 2011 έχει επιστρέψει το χρηματιστήριο, αφού και την προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου το κλίμα παρέμεινε θετικό και κατεγράφη νέο υψηλό έτους. Ωστόσο οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης, ενώ την Παρασκευή η αγορά κινήθηκε σε σταθερή πορεία, με τους επενδυτές να αξιολογούν την έκθεση της S&P για την ελληνική οικονομία. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αξιολογήσεις στις 4 Απριλίου από τη Moody’s και στις 23 Μαΐου από τη Fitch. Το χρηματιστηριακό κλίμα δείχνει εμφανή σημάδια ανοδικής τάσης, αν και στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η καλή εικόνα μπορεί εύκολα να ανατραπεί εάν υπάρξει καθυστέρηση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και δεν μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν, δουλεύοντας για την αποπληρωμή των τραπεζικών τους χρεών και λιγότερο ή και καθόλου για τους μετόχους και τους εργαζόμενους των εταιρειών. Η μέση αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, στοιχείο που είναι ενδεικτικό για τη συνεχή εισροή ξένων κεφαλαίων, αφού καθημερινά προστίθενται και νέα funds που τοποθετούνται στις ελληνικές μετοχές. Ηδη, η Αθήνα καταλαμβάνει τη 2η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 22 αναδυόμενων χρηματιστηρίων που παρακολουθεί ο δείκτης MSCI.

H εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρή άνοδο 3,50% του Γενικού Δείκτη, που έφερε το χρηματιστήριο σε νέο υψηλό έτους (11 Μαΐου 2011) και την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα διακρίθηκαν οι 3 συστημικές μετοχές, αλλά και βιομηχανίες, όπως ο Τιτάν που κέρδισε 7,83%, τα Ελληνικά Πετρέλαια που σημείωσαν άνοδο 2,37% και τα καταστήματα Jumbo που ενισχύθηκαν 4,14%. Η άνοδος της αγοράς έστω και με ηπιότερους ρυθμούς διατηρήθηκε και την Τρίτη, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να κερδίζει 0,33% και να φθάνει στις 1.369,56 μονάδες, σημειώνοντας νέο υψηλό έτους. Την Τετάρτη οι επενδυτές προσέτρεξαν να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και οι απώλειες της αγοράς ήταν 0,38%, με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται αρκετά και να προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ. Θετική εικόνα στη συνεδρίαση της Τετάρτης εμφάνισε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank που ενισχύθηκαν αντίστοιχα 1,99% και 1,51%. Οι ρευστοποιήσεις διατηρήθηκαν και την Πέμπτη οπότε ο Γενικός Δείκτης υπέστη ελαφρές απώλειες 0,08% και διολίσθησε στις 1.363,30 μονάδες. Η Τράπεζα Πειραιώς μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγων ενισχύθηκε 1,99% και ακολούθησε σε κέρδη η Εθνική Τράπεζα (1,71%) και η Alpha Bank (1,49%). Aντίθετα, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (-2,50%), στην Coca Cola HBC (-1,97%) και στην ΕΥΔΑΠ που έχασε 1,62% και διαμορφώθηκε στα 9,110 ευρώ.

Την Παρασκευή μάλλον απογοητεύθηκαν οι επενδυτές από την έκθεση της S&P για την Ελλάδα, αφού απένειμε τα εύσημα για τις δημοσιονομικές προσαρμογές, αλλά τόνιζε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας είναι ανασταλτικός παράγοντας. Οι ρευστοποιήσεις συνεχίσθηκαν και την Παρασκευή, αλλά με πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών, αφού μέχρι και τις 15.00, ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ. Η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου –με μία συνεδρίαση λιγότερη λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου– είναι αφιερωμένη στην ολοκλήρωση των ετήσιων αποτελεσμάτων για τις 235 εισηγμένες. Μέχρι σήμερα οι ανακοινώσεις αφορούσαν κυρίως εταιρείες με κερδοφορία για το 2013, γεγονός που δείχνει ότι σεβαστός αριθμός εισηγμένων αρχίζει να επιστρέφει σε κέρδη μετά από μία τριετία συσσωρευμένων ζημιών. Βέβαια στο συνολικό αποτέλεσμα, που θα το γνωρίζουμε το απόγευμα της μεθεπόμενης Δευτέρας 31 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά η αναλογία 2 ζημιογόνες για κάθε 1 κερδοφόρο εισηγμένη. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή