Οι διεθνείς τάσεις στο Ανθρώπινο Δυναμικό για το 2014

Οι διεθνείς τάσεις στο Ανθρώπινο Δυναμικό για το 2014

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως να μην ήταν υπερβολή να σκεφθεί κανείς ότι η «αχίλλειος πτέρνα» για την ανεπαρκή ετοιμότητα που –όπως καταγράφτηκε– υπάρχει στην πλειονότητα των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις στον χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού, είναι η λειτουργία των δικών τους υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού. Για τον λόγο ότι δεν έχουν επανακαθορίσει τις πρακτικές τους, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν οι ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει, κυρίως λόγω τεχνολογίας και δημογραφικού. Η παγκόσμια έρευνα της Deloitte, «Global Human Capital Trends 2014», που δημοσιεύεται αυτόν τον μήνα, είναι μία από τις μεγαλύτερες έρευνες στον χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού και κατέγραψε τις σημαντικότερες τάσεις για το 2014. Συμμετείχαν 2.500 ανώτερα στελέχη και διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αναγνώρισαν ότι κρίσιμα ζητήματα για τα οποία υπάρχει ανάγκη για δραστική αντιμετώπισή τους, είναι η ανάπτυξη ηγεσίας, η διακράτηση των εργαζομένων και η ανάπτυξη της δέσμευσής τους.

Λειτουργία

Σε σημαντικό ποσοστό (77%) αναγνώρισαν την ανάγκη για επανακαθορισμό της λειτουργίας της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού – με την επιφύλαξη των περισσότερων, για το αν η δική τους ομάδα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί. «Οι ριζικές αλλαγές στα δημογραφικά δεδομένα όπως και στην τεχνολογία, καθιστούν ανεπαρκείς τις υφιστάμενες πρακτικές στον χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού. Η επιχείρηση του 21ο αιώνα είναι παγκόσμια, τεχνολογικά προηγμένη και απαιτητική» σχολιάζει η κ. Ελεάνα Γιαμπανά, Human Capital Consulting Partner της Deloitte και επισημαίνει ότι «οι διοικήσεις και ειδικά οι επικεφαλής Τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού πρέπει να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, αν θέλουν να προσελκύσουν και να αναπτύξουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά».

Σύμφωνα με την έρευνα, ελλείψεις σε δεξιότητες, όπως τις απαιτεί το σημερινό παγκόσμιο επιχειρησιακό περιβάλλον, αλλά και η διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας, καταγράφτηκαν σε σημαντικό ποσοστό υπεύθυνων HR (Human Resources). Ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύει ότι τα Τμήματα Ανθρωπίνου Δυναμικού, με τα προγράμματα ανάπτυξης ταλέντων που ήδη εφαρμόζουν, είτε «απλώς τα βγάζουν πέρα» είτε υπολειτουργούν.

Ανάλυση δεδομένων

Η αξιοποίηση της ανάλυσης των δεδομένων είναι ήδη γνωστό ότι δίνει όλο και περισσότερο τη δυνατότητα στα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού να παίρνουν αποφάσεις με βάση την καλή πληροφόρηση. Ταυτόχρονα, να προβλέπουν την απόδοση των εργαζομένων και να σχεδιάζουν τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζονται στο μέλλον. «Ωστόσο, μόνο το 7% των οργανισμών σήμερα πιστεύει ότι έχει την ικανότητα να αξιοποιεί αναλυτικά τα δεδομένα». Επιπλέον, μπορεί μεν οι δύο στους τρεις επικεφαλής των επιχειρήσεων να πιστεύουν ότι οι τεχνολογίες στον χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού είναι κρίσιμης σημασίας, ωστόσο οι περισσότεροι (56%) δεν διαθέτουν σχέδια που να οδηγούν στο cloud (υπολογιστικό σύννεφο) για τα συστήματα ανθρώπινου δυναμικού.

Εννοείται ότι η υπερπληθώρα της πληροφορίας και το εργασιακό περιβάλλον, που μέσω της τεχνολογίας δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να είναι διαρκώς διασυνδεδεμένοι «24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα», κατακλύζουν τον εργαζόμενο, υπονομεύουν την παραγωγικότητά του και μειώνουν το αίσθημα της δέσμευσής του προς την εταιρεία που εργάζεται. Ενα θέμα, στο οποίο οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δίνουν υψηλή προτεραιότητα και σε πολύ μικρό ποσοστό τους, πιστεύουν ότι το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

Ανάπτυξη ηγετών

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ηγετών σε όλα τα επίπεδα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα την χαρακτηρίζουν το πιο σημαντικό ζήτημα με το οποίο οι επιχειρήσεις τους έρχονται αντιμέτωπες. Ωστόσο, μόλις το 13% πιστεύει ότι «γίνεται εξαιρετική δουλειά» στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και διοίκησης και το 66% δηλώνει αδυναμία για την παροχή στοχευμένων προγραμμάτων για τους σημερινούς 30άρηδες και 35άρηδες, ενώ ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό, εκφράζουν την περιορισμένη εμπιστοσύνη τους, κατά πόσον μπορούν να διατηρήσουν συνεπή προγράμματα διαδοχής. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μάλιστα –η οποία ώς το 2025 θα αποτελούν το 75% του εργατικού δυναμικού– οι περισσότεροι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους δεν είναι έτοιμες να τους προσελκύσουν και να τους διακρατήσουν μέσα από προγράμματα που στοχεύουν σε προσωπικό διαφορετικών γενεών, αφού δεν τα παρέχουν.

Το μεγαλύτερο «κενό» ανάμεσα «στο τι θεωρώ σπουδαίο και στο τι κάνω γι’ αυτό» εντοπίσθηκε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας και διοίκησης. Δηλαδή, ενώ το 80% των ηγετών των επιχειρήσεων τις κατατάσσει ως σημαντικές, μόνο το 13% δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένο από τη δουλειά που κάνει στο θέμα αυτό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT