«Business Day»: Μαθήματα σταδιοδρομίας

«Business Day»: Μαθήματα σταδιοδρομίας

7' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το πτυχίο, τι;» Αυτό αναρωτήθηκαν ο Στέλιος, η Μαρία, ο Θεοδόσης και η Στέλλα -τέσσερις απόφοιτοι οικονομικών/τεχνικών σχολών με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία- βλέποντας τους τίτλους σπουδών τους να τοποθετούνται σε κορνίζες, τα βιογραφικά τους να στοιβάζονται ανάμεσα σε χιλιάδες και τα όνειρά τους να μπαίνουν σε αναμονή. Η απελπισία τους μετατράπηκε σε ελπίδα όταν ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιορδάνης Λαδόπουλος αποφάσισε να αναβιώσει ένα θεσμό τον οποίο εμπνεύστηκε και καθιέρωσε τη δεκαετία του ’70, με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και της αγοράς εργασίας.

Οι Εκδηλώσεις Διοικητικής και Επιχειρηματικής Σκέψης -έτσι είχε ονομάσει τις δράσεις που διοργάνωνε επί 31 χρόνια, φέρνοντας σε επαφή τη νέα γενιά με τον επιχειρηματικό κόσμο- διακόπηκαν με τη συνταξιοδότησή του από την ΑΣΟΕΕ το 2004. Το 2008 όμως επαναδραστηριοποίησε το θεσμό μετονομάζοντάς τον σε Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας – ένα τριήμερο συνέδριο επαγγελματικού προσανατολισμού, στο οποίο οι νέοι ενημερώνονται για τις τάσεις 20 δυναμικών κλάδων, όπως η ναυτιλία, η φαρμακοβιομηχανία, ο τουρισμός κ.ά. Πέρυσι, σε συνέχεια του Πανοράματος, εγκαινίασε το «Business Day»: ημερήσιες σεμιναριακές επισκέψεις σε εταιρείες-κολοσσούς, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια και η OTE-Cosmote.

«Η συντριπτική πλειονότητα των αποφοίτων δεν έχει εργασιακή εμπειρία και το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο παραμένει αναξιοποίητο, επειδή το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει επαφή με την αγορά και οι επιχειρήσεις διστάζουν να προσεγγίσουν τους νέους, γιατί η εκπαίδευσή τους απαιτεί χρόνο και χρήμα. Αυτό το κενό καλούμαστε να καλύψουμε», εξηγεί ο κ. Λαδόπουλος. «Ενας φοιτητής πρέπει να έχει την ευκαιρία να επαληθεύσει στην πράξη αυτά που διδάσκεται. Στην εποχή του Ιντερνετ, η γνώση βρίσκεται παντού. Το θέμα είναι πώς τη χειρίζεται κανείς. Οπως στη Χημεία υπάρχει το πείραμα, έτσι και στη ζωή έξω από την αίθουσα, το πείραμα είναι η απευθείας επαφή με τους μελλοντικούς εργοδότες».

Το 2013, 450 νέοι 18 – 30 ετών από 43 ελληνικά και ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα δήλωσαν συμμετοχή. Τα κριτήρια επιλογής ήταν αυστηρά (αξιολογήθηκαν με βάση το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, την προσωπικότητα και τις δεξιότητές τους), αφού «το Πανόραμα αναζητεί την αριστεία μέσω νέων που διψούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να αποδείξουν ότι το ελληνικό σύστημα μπορεί να παράγει στελέχη», λέει ο Δημήτρης Σκούρτας, συνεργάτης του κ. Λαδόπουλου. Φέτος, οι αιτήσεις αναμένεται να είναι διπλάσιες, καθώς οι εταιρείες που θα φιλοξενήσουν τους φοιτητές είναι 19 – μεταξύ αυτών η Siemens, η ΙKEA και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Ξαφνικά βρέθηκα να ρωτάω υψηλόβαθμα στελέχη τι μπορώ να κάνω με τα προσόντα που διαθέτω για να σταθώ μια μέρα ανάμεσά τους», λέει η 28χρονη Στέλλα, η οποία μέσω του «Business Day» επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Πλαίσιο, όπου παρακολούθησε σε πραγματικές συνθήκες τη διαδικασία παραγωγής, από τη στιγμή που μια παραγγελία δίνεται online μέχρι τη συναρμολόγηση του πακέτου και την αποστολή στον καταναλωτή. «Οταν κατάλαβα ότι δεν έχω την παραμικρή ιδέα τού τι σημαίνει πρακτικά να είσαι μέλος μιας επιχείρησης, άρχισα να ρουφάω τις πληροφορίες σαν σφουγγάρι! Φεύγοντας ένιωσα ότι ξέρω ακριβώς πώς πρέπει να προσεγγίσω έναν εργοδότη και μέσα στους επόμενους μήνες εμπλούτισα το βιογραφικό μου και βρήκα δουλειά!»

Κερδισμένος βγήκε και ο 21χρονος Θεοδόσης, γιατί «οι ομιλίες των στελεχών έδιναν έμφαση στη στροφή της αγοράς προς την τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα, και αυτό με παρακίνησε να κάνω μαθήματα πληροφορικής ώστε να μάθω να σχεδιάζω καινοτόμους εφαρμογές». Λίγες ημέρες μετά, βίωσε μια εμπειρία ζωής ως συνεντευξιαζόμενος στα γραφεία της Google Hellas. Εκεί συνειδητοποίησε ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. «Το βιογραφικό διαβάζεται σε λιγότερο από μισό λεπτό από κάτω προς τα πάνω -με έμφαση στα χόμπι και στα εξελίξιμα χαρακτηριστικά, όπως οι ηγετικές ικανότητες-, η γλώσσα του σώματος πρέπει να δείχνει αυτοπεποίθηση, ενώ συνηθισμένα λάθη είναι η απεριποίητη εμφάνιση και οι προκάτ απαντήσεις του τύπου “το μεγαλύτερο ελάττωμά μου είναι η τελειομανία”»!

Η οργή να γίνει δημιουργία!

Τα οφέλη είναι πολλαπλά, όμως, και για τις εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να είναι διατεθειμένες να αναλάβουν ρόλο μέντορα και να μυήσουν τα παιδιά στην επιχειρησιακή πρακτική. Οι επιλαχόντες έχουν περάσει από φιλτράρισμα, κι έτσι τα διοικητικά στελέχη έχουν συγκεντρωμένα μέσα σε μια αίθουσα τα μεγαλύτερα ταλέντα. Επιπλέον, «τους δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουν τους εν δυνάμει υπαλλήλους τους σε χαλαρές συνθήκες κοινωνικής συναναστροφής, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό στο πλαίσιο μιας τυπικής συνέντευξης. Ο άξιος πολλές φορές ξεχωρίζει ακόμη και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο διάλειμμα», τονίζει ο κ. Σκούρτας.

Ο 25χρονος Στέλιος συγκαταλέγεται στους τυχερούς. Επιλέχτηκε ανάμεσα σε 23 άτομα -μεταξύ των οποίων και απόφοιτοι του MIT- για να δουλέψει στη συμβουλευτική πολυεθνική Accenture. «Και στην αρχή ήμουν διστακτικός. Μου φάνταζε ουτοπική η ιδέα να με προσλάβει κάποιος τόσο απλά στην Ελλάδα του σήμερα!» Ωστόσο, πρωταρχικός στόχος του Πανοράματος δεν είναι η εύρεση εργασίας. Απευθύνεται κυρίως στους νέους που, ενώ κατόρθωσαν να αποκομίσουν ένα πολύ δύσκολο πτυχίο, δεν έχουν περάσει ούτε μία ώρα γνωρίζοντας το αντικείμενό τους στην πράξη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η 28χρονη Μαρία, η οποία έζησε «μία από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου όταν επισκέφτηκα τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησής μας στους χώρους του αεροδρομίου, από την αίθουσα ασφαλείας μέχρι την αίθουσα ελέγχου των αποσκευών, σκεφτόμουν “επιτέλους, λίγη ενημέρωση που συνδυάζει δράση!”».

Αυτή ήταν άλλωστε η αρχική φιλοδοξία του κ. Λαδόπουλου, ο οποίος έχει αφιερώσει όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια να φτιάξει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα εμφυσήσει στους νέους ελπίδα για το αύριο. «Οι νέοι σήμερα είναι πιο πολύ “Ευρωπαίοι”, κι έτσι έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι. Είναι δραστήριοι, δεν επαναπαύονται. Συχνά, μάλιστα, δεν ενδιαφέρονται να γίνουν υπάλληλοι και τολμούν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Αυτό βλέπω και σκέφτομαι πως η προσφορά στη νέα γενιά αποτελεί υποχρέωση και απορρέει από την ευθύνη που φέρουμε εμείς οι μεγαλύτεροι απέναντί τους», υποστηρίζει. Τι συμβουλή δίνει στους σημερινούς αποφοίτους; «Ατσαλώστε τις δυνάμεις σας και μετατρέψτε την οργή σε δημιουργία»!

Θεοδόσης Μαξιμιάδης

Από την ΑΣΟΕΕ στην Playmobil

Αν και γιος γιατρών, είχε ανέκαθεν μια… επιχειρηματική ανησυχία. Σήμερα ο 21χρονος είναι τεταρτοετής φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση τη λογιστική και χρηματοδοτική. Εκανε εξάμηνη πρακτική άσκηση στα ξενοδοχεία Capsis στον τομέα μάρκετινγκ και πωλήσεων, ενώ παράλληλα με τη στρατιωτική του θητεία ολοκλήρωσε τα 4 από τα 6 διπλώματα Κινεζικών. Δεν χρωστάει μαθήματα στη σχολή, όπου έχει μέσο όρο βαθμολογίας 8,26. Η συμμετοχή του στο «Business Days» του εξασφάλισε πέρυσι μια συνέντευξη με τα στελέχη της Google για τη θέση βοηθού account manager στο κομμάτι του τουρισμού. Μέσα σε δύο ημέρες πέρασε από τέσσερις συνεντεύξεις, στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που εξέταζαν διεξοδικά τον τρόπο σκέψης του, τις γνώσεις του πάνω στις δραστηριότητες και στους στόχους της εταιρείας – υπολόγισε έσοδα, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, εμπνεύστηκε καμπάνιες. Τελικά δεν κατάφερε να πάρει τη δουλειά λόγω απειρίας στις διαδικτυακές πωλήσεις. Αυτή η εμπειρία του όμως τον προετοίμασε για το επόμενο βήμα. Η Playmobil τον επέλεξε για τρίμηνη πρακτική εξάσκηση (που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ) στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Ελπίζει να συνεχίσει τη συνεργασία του με την εταιρεία, διαφορετικά θα δοκιμάσει την τύχη του στην Κίνα ή την Αμερική.

Στέλλα Αυγουστάκη

Από το «Business Day» στο μεταπτυχιακό

Απόφοιτος του Πολιτικού της Νομικής Αθήνας, έκανε την πρακτική της στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εργάστηκε για δύο χρόνια ως δημοσιογράφος στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό StreetRadio. Αναζητώντας εργασία, πέρασε από συνέντευξη στο Πλαίσιο για το τμήμα πωλήσεων. Δεν προσελήφθη λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας. Η εικόνα που είχε σχηματίσει για τη συγκεκριμένη εταιρεία άλλαξε όταν την επισκέφτηκε εκ νέου πέρυσι μέσω του «Business Day», ως υπεύθυνη κοινωνικών δικτύων του Πανοράματος. Αυτήν τη φορά τής δόθηκε η ευκαιρία να βελτιώσει το προφίλ της, μιλώντας απευθείας με τους εν δυνάμει εργοδότες της. Αμέσως μετά βρήκε δουλειά σε τηλεοπτικό έντυπο, ενώ αποφάσισε να ενδυναμώσει το βιογραφικό της: ξεκίνησε μεταπτυχιακό στην ΑΣΟΕΕ στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση. Παράλληλα, η 28χρονη Στέλλα απασχολείται εθελοντικά ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου νέων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου.

Στέλιος Τσουκιάς

Επελέγη ανάμεσα σε 23 υποψηφίους

Εδωσε εξετάσεις για Ιατρική, αλλά πέρασε στη σχολή Στατιστικής Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επειτα έκανε μεταπτυχιακό στην ΑΣΟΕΕ στον τομέα οικονομικής επιστήμης, από όπου αποφοίτησε με μέσο όρο 8,8, και ακολούθησε η πρακτική του στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώσπου στο «Business Day» βρήκε τον προορισμό του. Επισκέφτηκε τη συμβουλευτική πολυεθνική Accenture. Ηταν έτοιμος να διακόψει την αναβολή του και να παρουσιαστεί στον στρατό όταν τον κάλεσαν. Τρεις συνεντεύξεις και μερικά τεστ αργότερα, τον επέλεξαν ανάμεσα σε 23 υποψηφίους. Σήμερα, ο 25χρονος Στέλιος εργάζεται ως στατιστικός αναλυτής. Μιλάει με πελάτες από την Ινδία μέχρι την Αμερική, κάθε λίγους μήνες καταπιάνεται με διαφορετικό πρότζεκτ, ενώ, όταν δεν θα είναι πια στο junior level, θα ταξιδεύει τακτικά στο εξωτερικό.

Μαρία Φωτεινού

Ναι στην εθελοντική εργασία

Σπούδασε εφαρμοσμένη πληροφορική στη διοίκηση και στην οικονομία και έκανε μεταπτυχιακό στην τεχνο-οικονομική διοίκηση ψηφιακών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ακολούθησε η εξάμηνη πρακτική στη Singular Logic ως junior software engineer και έπειτα ασχολήθηκε με πρότζεκτ σχετικά με τη διαχείριση τεχνικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ασφάλεια περιφερειακών συστημάτων. Πέρυσι έκανε αίτηση στο Πανόραμα, με την ελπίδα να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία. Επισκέφτηκε την Google, όπου έλαβε μέρος σε μια «προσομοίωση συνέντευξης», κατά την οποία της έδωσε συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού της ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Στέφανος Λουκάκος. Η εμπειρία αυτή τη βοήθησε να επικεντρωθεί στον τομέα του business analysis και στις δεξιότητες που πρέπει να εξελίξει. Θερμή υποστηρίκτρια της εθελοντικής εργασίας, η 28χρονη Μαρία συμμετείχε στους Special Olympics του 2011 και στο φετινό Πανόραμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή