Τα χρονικά περιθώρια για τις κεφαλαιακές ανάγκες στη συνάντηση Κούπμαν – Εθνικής

Τα χρονικά περιθώρια για τις κεφαλαιακές ανάγκες στη συνάντηση Κούπμαν – Εθνικής

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Τράπεζα και το ζήτημα του χρονικού περιθωρίου που θα δοθεί στη διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας και του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κ. Γκερτ Κούπμαν.

Ο κ. Κούπμαν θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών, τη διοίκηση του ΤΧΣ, της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και το υπουργείο Οικονομικών. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, ενώ θα συζητηθούν και ο τρόπος κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών όπως προέκυψαν από το stress test της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεδομένου ότι Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank έχουν ήδη ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών το κέντρο βάρος θα πέσει στην Εθνική Τράπεζα. Η διοίκηση της εταιρείας έχει επεξεργαστεί σειρά εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Η διοίκηση της τράπεζας ζητεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, επιδιώκοντας να έχει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και να επιτύχει καλύτερες τιμές στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μεγιστοποιώντας το τελικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται ότι πιέζουν οι όποιες κινήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο και το αργότερο μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πανευρωπαϊκού stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο.

Σύμφωνα με αναλυτές το πόσος χρόνος θα δοθεί στην ΕΤΕ είναι εξαιρετικά σημαντικής σημασίας, καθώς θα κρίνει αφενός το ύψος του ποσοστού της Finansbank που θα διατεθεί σε ιδιώτες αλλά και το πότε θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή