Δύο στις τρεις κερδοφόρες εταιρείες δεν θα μοιράσουν μέρισμα για το 2013

Δύο στις τρεις κερδοφόρες εταιρείες δεν θα μοιράσουν μέρισμα για το 2013

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδος προς εξαφάνιση αναδεικνύεται το ετήσιο μέρισμα από εισηγμένες όταν μέχρι και το 2010 ήταν το βασικό κίνητρο για να προσελκυθούν επενδυτές και να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Η εξάχρονη ύφεση έχει σαρώσει τους ισολογισμούς της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, ενώ και όσες κατόρθωσαν να εμφανίσουν κέρδη την παρελθούσα χρήση, προτίμησαν να διακρατήσουν τα κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ρευστότητας που δημιουργούνται και την τρέχουσα χρήση.

Μοιρασμένες

Οπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, είναι μοιρασμένες οι εταιρείες που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει μέρισμα ή προχώρησαν σε επιστροφή κεφαλαίου λόγω φορολογικών αλλαγών. Αρκετές εταιρείες την τελευταία διετία επιστρέφουν κεφάλαια προς τους μετόχους. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν αυτό το πλεονέκτημα διότι έχουν γεμάτο ταμείο και αρνητικό καθαρό δανεισμό. Τα διαθέσιμα που έχουν συσσωρεύσει, δηλαδή, λόγω ισχυρών ταμειακών ροών, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και περιορισμού των εξόδων, είναι πολύ υψηλότερα από τις τραπεζικές υποχρεώσεις. Το γεγονός αυτό επιτρέπει όχι μόνο να εισπράττουν τόκους αλλά και να χρηματοδοτούν με «φθηνά» κεφάλαια τις δραστηριότητες και πιθανόν να εκμεταλλεύονται τυχόν ευκαιρίες. Ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους μετόχους τους που παραμένουν πιστοί στην επιλογή της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση. Η εκτίμηση των αναλυτών αναφέρει ότι το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά στη διανομή μερισμάτων, καθώς το συγκεντρωτικό ποσό δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με το 2008, που ξεκινάει η ύφεση στη χώρα μας, τα μερίσματα του 2013 θα παρουσιάσουν μία πτώση της τάξεως του 83%. Σχεδόν 2 στις 3 κερδοφόρες εταιρείες αποφάσισαν να μη μοιράσουν μερίσματα για τα κέρδη του 2013, σε μια προσπάθεια να ενισχύουν το ταμείο τους και να περιορίσουν τον δανεισμό τους.

Ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις που παραδοσιακά έδιναν μερίσματα, φέτος δεν το κάνουν, είτε λόγω αμυντικής πολιτικής είτε λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil). Eπίσης, να διευκρινισθεί ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος λόγω της κρατικής τους ενίσχυσης την τελευταία εξαετία. Εξαιτίας της αρνητικής εικόνας και το 2013, στις φετινές ετήσιες συνελεύσεις του καλοκαιριού δεν θα διανεμηθούν μερίσματα σε κλάδους όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι κατασκευές, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι κλωστοϋφαντουργίες, η μεταλλουργία, η ακτοπλοΐα και το λιανεμπόριο.

Αποτελέσματα

Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 ολοκληρώνεται η υποχρεωτική δημοσίευση των 235 εισηγμένων για τα ετήσια αποτελέσματα της παρελθούσης οικονομικής χρήσης. Το 2013 θα είναι η πέμπτη κατά σειρά χρονιά ζημιών στο χρηματιστήριο με τις ζημιογόνες να είναι διπλάσιες από τις κερδοφόρες. Ωστόσο, την περυσινή χρονιά και ειδικότερα στα δύο τελευταία τρίμηνα είχαμε τα πρώτα δείγματα της σταθεροποίησης σε αρκετές εταιρείες και πιθανότατα να μιλάμε για κομβικό έτος, αφού από το φετινό α΄ τρίμηνο του 2014 θα δούμε περισσότερες εισηγμένες να επιστρέφουν έπειτα από 10 ζημιογόνα συνεχή τρίμηνα σε κερδοφορία. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν 35 εταιρείες οι οποίες αδυνατούν να δημοσιεύσουν αποτελέσματα, αφού βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή