ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 4 εντολές Αλμούνια για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Eurobank

oi-4-entoles-almoynia-gia-tin-kalypsi-ton-kefalaiakon-anagkon-tis-eurobank-2013640

Ενα αυστηρό πλαίσιο τεσσάρων εντολών περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια για το πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Οι εντολές αφορούν την Eurobank, καθώς οι υπόλοιπες τράπεζες θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες είτε αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα (Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) είτε χωρίς αύξηση κεφαλαίου (Εθνική Τράπεζα). Οπως προκύπτει από την επιστολή, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα αποτελέσει το αποφασιστικό σημείο που θα κρίνει αν η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια ή αν περιορισμένο τμήμα της έκδοσης θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του κ. Αλμούνια αναφέρεται ότι:

• Οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά.

• Η κρατική βοήθεια, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή.

• Η συμμετοχή του ΤΧΣ θα είναι περιορισμένη και μόνο στον βαθμό που οι προσφορές των ιδιωτών επενδυτών δεν ανταποκρίνονται στην εύλογη αξία της τράπεζας.

• Σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ, θα προηγηθεί «κούρεμα» των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Ο κ. Αλμούνια αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στις 10 Απριλίου, όπου θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στην επιστολή του ο κ. Αλμούνια υπογραμμίζει ότι καταρχήν οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών, καθώς αυτό είναι το «κλειδί» για να ελαχιστοποιηθεί η κρατική βοήθεια. Σημειώνει, ωστόσο, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, φαίνεται πως υπάρχει κίνδυνος ότι για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών ώστε να καλύψουν ένα τόσο μεγάλο ποσό (σ.σ. η Eurobank χρειάζεται 3 δισ. ευρώ) θα πρέπει να δοθεί ένα υπερβολικά υψηλό discount σε σχέση με την εύλογη αξία της τράπεζας, που θα οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί ότι ισοδυναμεί με τη μεταφορά αξίας από το Δημόσιο στους νέους ιδιώτες επενδυτές. Γι’ αυτό ο κ. Αλμούνια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου της Εurobank. «Δεν θα ήμουν αντίθετος σε μια περιορισμένη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου αν η τιμή στην οποία είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν οι ιδιώτες είναι κάτω από μια λογική εκτίμηση της εύλογης αξίας της τράπεζας», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αλμούνια. Ετσι ο καθορισμός της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών και η αντίδραση των ξένων επενδυτών θα είναι αυτά που θα καθορίσουν αν τελικά θα συμμετέχει ή όχι το Ταμείο στην αύξηση κεφαλαίου.

Νομοσχέδιο

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για τις τράπεζες, με στόχο να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιγράφει τον τρόπο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Παράλληλα, θα δίνει στο Ταμείο μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες δυνατότητες προκειμένου να πετύχει την ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων, το ΤΧΣ θα μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση στους κατόχους των warrants, με στόχο να αποκτήσει μετοχές των τραπεζών και να προχωρήσει ταχύτερα στη διάθεσή τους σε επενδυτές. Για τις τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις ή η εξαγορά των warrants θα πρέπει να υπάρχει εκτίμηση δύο ανεξάρτητων συμβούλων.