Πειραιώς και Alpha βοήθησαν στη διατήρηση του θετικού κλίματος στην αγορά

Πειραιώς και Alpha βοήθησαν στη διατήρηση του θετικού κλίματος στην αγορά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίων της Alpha Bank και της Πειραιώς με τη συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων, το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, διατήρησε το θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαρτίου δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, κινήθηκε σε υποτονικούς ρυθμούς και μόνο την Τετάρτη λόγω της Alpha Bank και της Πειραιώς o τζίρος της αγοράς εκτοξεύθηκε στα 206,112 εκατ. εκ των οποίων τα 145,5 εκατ. αφορούσαν τις μετοχές και τα warrants των δύο τραπεζών.

Η έναρξη της εβδομάδας ολοκληρώθηκε με οριακές απώλειες 0,11% του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα να συμπληρωθούν τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, ο τζίρος την προηγούμενη Δευτέρα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και έκλεισε στα 76,423 εκατ. ευρώ. Την καλύτερη εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ που κέρδισε 3,88% και έφθασε τα 11,790 ευρώ και ακολούθησαν οι μετοχές της Coca Cola HBC με ημερήσια άνοδο 2,36%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε 1,41% και διαμορφώθηκε στα 12,270 ευρώ. Αντίθετα, τη Δευτέρα πιέσθηκαν οι 3 συστημικές τράπεζες, η Αlpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες έχασαν αντίστοιχα 5,15%, 4,74% και 1,46%.

Την Τετάρτη και αφού προηγήθηκαν οι επιτυχημένες εκδόσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, το χρηματιστηριακό κλίμα βελτιώθηκε και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 1.331,96 μονάδες. Η έκρηξη των συναλλαγών που ξεπέρασε τα 205 εκατ. ευρώ οφείλεται ασφαλώς στις δύο τράπεζες, ενώ εξαιρετική ήταν η μετοχική εικόνα για την Alpha Bank που ενισχύθηκε 4,29% και διαμορφώθηκε στα 0,730 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς που κέρδισε 5,94% και έφτασε τα 1,900 ευρώ. Αντίθετα, την Τετάρτη ασκήθηκαν ρευστοποιήσεις στη Motor Oil και στα Ελληνικά Πετρέλαια, με αποτέλεσμα οι μετοχές αντίστοιχα να υποχωρήσουν 2,62% και 2,41%.

Την Πέμπτη η αγορά επέστρεψε σε αρνητική τροχιά, με τις απώλειες του Γενικού Δείκτη να φθάνουν το 1,27%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 139,162 εκατ. Το ηλεκτρισμένο κλίμα στη Βουλή, με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές σε μια σειρά προϊόντων, αποτυπώθηκε και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Μόνο οι μετοχές της MIG (+2,04%) και του ΟΤΕ (+0,41%) κατόρθωσαν να κλείσουν με κέρδη. Τις μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό 3,90% και ακολούθησε η Frigoglass (-3,56%) και η μετοχή του Ελλάκτωρα (-3,05%). Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος στο μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών, αν και ο τζίρος παρέμεινε καθηλωμένος και δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του α΄ τριμήνου 2014 την ερχόμενη Δευτέρα αφήνει θετική γεύση στους επενδυτές. Η Αθήνα αν και παρουσίασε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της έχει πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως τόσο στους 24 δείκτες των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί ο MSCI όσο και μεταξύ των 95 χρηματιστηρίων που λειτουργούν σήμερα στον πλανήτη.

Οι επενδυτές αναμένουν τη λειτουργία της νέας αγοράς εταιρικών ομολόγων που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το αργότερο μέχρι τις ευρωεκλογές και το συντομότερο μέχρι το Πάσχα. Τα ετήσια αποτελέσματα του 2013 που ολοκληρώνονται το απόγευμα της Δευτέρας θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι την περσινή χρονιά κορυφώθηκε η ύφεση σε παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα μέταλλα, η ακτοπλοΐα, το εμπόριο. Δυσβάσταχτες οι τραπεζικές υποχρεώσεις για μεγάλο αριθμό εισηγμένων που δεν έχει την εναλλακτική λύση των εξαγωγών. Το 2014 θα δώσει την πικρή λύση σε αρκετές εισηγμένες να κεφαλαιοποιήσουν τα χρέη τους και να αλλάξει το management των εταιρειών που δεν ανταποκρίθηκαν απέναντι στην εξαετή ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή