Οι εισηγμένες εταιρείες που συνεχίζουν να επενδύουν 1 δισ. ευρώ

Οι εισηγμένες εταιρείες που συνεχίζουν να επενδύουν 1 δισ. ευρώ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ υλοποιούν από το ξεκίνημα του 2014 οι εμποροβιομηχανικές εισηγμένες. Η επενδυτική ξηρασία των τελευταίων έξι ετών ήταν αναπόφευκτη για την πλειοψηφία των εισηγμένων, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον υψηλό τραπεζικό δανεισμό μέσα από την ακύρωση επενδύσεων, το κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και απολύσεων για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ωστόσο, υπάρχει μία ομάδα 10-15 εισηγμένων που συνεχίζει να επενδύει.

Ειδικότερα οι εισηγμένες που μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2014 υλοποιούν επενδύσεις είναι οι εξής:

Ο ΟΤΕ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2014, στην Ελλάδα αλλά και στη Ρουμανία. Επίσης, η διοίκηση του ΟΤΕ προωθεί την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας η οποία σε εμπορικές τιμές το 2011 ανέρχονταν σε 1,25 δισ.

Η Τέρνα Ενεργειακή έχει προχωρήσει σε επενδυτικές δαπάνες 181 εκατ. για έργα των οποίων εξελίσσεται η κατασκευή και δεν έχουν μπει ακόμη σε λειτουργία. Ταυτόχρονα η κοινοπραξία της Τέρνα Ενεργειακής με τον κορεατικό όμιλο LG ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την εγκατάσταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνα.

Η Σιδενόρ ανακοίνωσε ότι προχωράει σε νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία. Επίσης στην Ελβάλ, η θυγατρική της στην Αγγλία (σε ποσοστό 75%) προχωρεί σε νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 41 εκατ. λιρών για την επέκταση του τμήματος Ερευνας & Ανάπτυξης και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής φύλλων λιθογραφίας.

Αδεια για την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο, έλαβε η «Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων», θυγατρική του ομώνυμου ομίλου.

Η ΜΕΤΚΑ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος έργου για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή «Κιάτο – Ροδοδάφνη» συνολικού ύψους 273 εκατ. ευρώ. Επίσης ανέλαβε το πέμπτο μεγάλο έργο στην Αλγερία, με συνολική αξία 66,085 εκατ. δολάρια, συνεχίζοντας έτσι την επέκτασή της στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι προχωρά σε υλοποίηση επενδύσεων 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας, υπερσύγχρονης μονάδας γιαουρτιού στις Σέρρες.

Η Ικτίνος υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,257 εκατ. ευρώ που αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό, τα Πλαστικά Θράκης επενδύουν 5 εκατ., ευρώ το 2014 και η Σαράντης επενδύει 1 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά γραμμής παραγωγής από το Βουκουρέστι στα Οινόφυτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή