Πλήθος ξένων funds βολιδοσκοπούν ελληνικές εταιρείες

Πλήθος ξένων funds βολιδοσκοπούν ελληνικές εταιρείες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένες συζητήσεις με επιχειρήσεις αλλά και τράπεζες φέρεται να βρίσκεται μεγάλος αριθμός ξένων funds που εξετάζουν συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή σύσταση κοινοπραξιών για επενδύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το The Baupost Group: κατέχει μεγάλη θέση στους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, έχει πάρει θέση στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, ενδιαφέρθηκε για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης και φέρεται τώρα να βρίσκεται σε επαφή με την J&P ABAΞ, με στόχο τις επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Το ίδιο και η Fairfax που, έχοντας πάρει θέση στη Eurobank Properties, δηλώνει πως εξετάζει επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 400 εκατ. σε ορίζοντα διετίας. Ή η Third Point και η York Capital που επίσης αναζητούν νέες επενδύσεις, όπως έδειξε η προσφορά της τελευταίας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η συμμετοχή της στην εξαγορά της Πανγαίας και, βέβαια, η συμμετοχή της στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία με ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή στην ποντοπόρο. Ομως το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, που μέχρι τώρα επικεντρώνεται στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τα ακίνητα και τις τράπεζες, διευρύνεται πλέον και σε εξαγωγικές επιχειρήσεις όπως και στην αγροτική παραγωγή και το λιανεμπόριο. Τουλάχιστον μία από τις τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει προσεγγιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, από ξένο private equity για την είσοδό του στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επίσης στο επίκεντρο των ξένων παραμένει και ο ευρύτερος χρηματοοικονομικός τομέας και ειδικότερα οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι μονάδες asset management. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες μιλούν για ενδιαφέρον της γερμανικής Munich RE για την ΑΤΕ Ασφαλιστική αλλά και για πρόοδο στις επαφές που πραγματοποιεί το Calamos Asset Management με ελληνική μονάδα Asset Management. Επίσης η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων αποκάλυψε προ ημερών ότι μεγάλα funds του εξωτερικού έχουν προσεγγίσει ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για εξαγορές, αναζητώντας όμως εγγυήσεις κερδοφορίας και χαμηλές αποτιμήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή