Morgan Stanley, Lazard θα ορίσουν την τιμή διάθεσης στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Morgan Stanley, Lazard θα ορίσουν την τιμή διάθεσης στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους χρηματοοικονομικούς οίκους Morgan Stanley και Lazard επέλεξε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως ανεξάρτητους συμβούλους για τον προσδιορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών της Eurobank που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου. Η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 3 δισ. ευρώ, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής, θα «τρέξει» άμεσα. Ετσι εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Eurobank με σκοπό την εκκίνηση των διαδικασιών της αύξησης και τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο η γενική συνέλευση μπορεί να πραγματοποιηθεί 7 ημέρες μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Ετσι όλες οι σχετικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, με στόχο η αύξηση κεφαλαίου, και ειδικά η συμμετοχή των στρατηγικών επενδυτών, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη της τιμής με την οποία το ΤΧΣ είχε συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου καλοκαιριού ή και της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας. Παράλληλα, το ΤΧΣ θα συμμετέχει στην αύξηση μόνον αν ο ιδιωτικός τομέας δεν καλύψει το σύνολο της έκδοσης. Ετσι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση απέκτησε τις μετοχές της Eurobank στην τιμή των 1,26 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στα 0,484 ευρώ. Ο προσδιορισμός της νέας τιμής και η προοπτική το ΤΧΣ να «χάσει» μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στη Eurobank στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, αποτέλεσε το ακανθώδες ζήτημα που απασχόλησε τις αρχές το προηγούμενο διάστημα. Στην πραγματικότητα το ΤΧΣ ήδη έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, καθώς όταν συμμετείχε στην αύξηση της Eurobank κάλυψε και ζημία ύψους 5,78 δισ. ευρώ που προκάλεσε το «κούρεμα» των ομολόγων. Η ζημία αυτή είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να «εξαερωθούν» στη στιγμή όλα τα κεφάλαια της τράπεζας ύψους 3,5 δισ. (Δεκέμβριος 2011) αλλά να υπάρξει και μια «τρύπα», ζημία, ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Ετσι όταν το ΤΧΣ συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank δεν κατέβαλε μόνο κεφάλαια αλλά κάλυψε και την αρνητική καθαρή θέση. Αλλωστε γι’ αυτό ακριβώς στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank δεν συμμετείχαν ιδιώτες.

Για τον προσδιορισμό της τιμής Morgan Stanley και Lazard θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ποιότητα του ενεργητικού, τα αποτελέσματα του stress test, καθώς και τις συνθήκες αγοράς. Δεδομένου ότι την προηγούμενη εβδομάδα Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσαν την αύξηση κεφαλαίου τους σε τιμή κοντά στη λογιστική αξία εκτιμάται ότι οι δύο συναλλαγές θα αποτελέσουν οδηγό και για την περίπτωση της Eurobank.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές η Eurobank έχει δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι ότι η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στη διαμόρφωση της λογιστικής αξίας είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την Πειραιώς και την Alpha. Ο αναβαλλόμενος φόρος θεωρείται κακής ποιότητας κεφάλαιο. Η δεύτερη παράμετρος είναι η ποιότητα του ενεργητικού. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του stress test της ΤτΕ με βάση το βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το δυσμενές σενάριο στα 4,98 δισ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank διαμορφώθηκαν σε 262 εκατ. ευρώ με βάση το βασικό και σε 560 εκατ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για την Πειραιώς ήταν 425 εκατ. και 757 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η Eurobank κινδυνεύει με μεγαλύτερες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην περίπτωση που οι οικονομικές εξελίξεις είναι δυσμενέστερες των αναμενομένων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την προσαρμογή της ονομαστικής αξίας δικαιολογούν ένα σημαντικό discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή κάτι που αναμένεται να οδηγήσει την τιμή της Eurobank στη ζώνη του 0,3 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή