Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη σύσταση της «μικρής ΔΕΗ»

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη σύσταση της «μικρής ΔΕΗ»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις «γκρίζες» ζώνες που περιείχε το κείμενο που δόθηκε προ ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση να παραμένουν αδιευκρίνιστες και χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, κατατέθηκε προχθές αργά το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ». Η ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, η συζήτησή του ωστόσο θα ξεκινήσει, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις μετά το Πάσχα, καθώς προηγούνται άλλες ρυθμίσεις. Με βάση το νομοσχέδιο, στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ για να διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτες θα περιλαμβάνει συνολικά έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 – 2 δισ. ευρώ τζίρο. Από το σύνολο της προς παραχώρηση ισχύος, 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW), τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και της μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής. Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία στη νέα εταιρεία περνάνε αυτά του Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένου και της Λακκιάς, Κλειδίου και Κομνηνών, των Λόφων Μελίτης και της Βεύης.

Σε ό,τι αφορά το πελατολόγιο της νέας εταιρείας, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μεταβιβαστούν κατ’ αναλογικότητα το 30% στη νέα εταιρεία, των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας άνευ της συγκατάθεσης των πελατών της ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία θα προμηθεύει τους πελάτες της σύμφωνα με τους όρους που προβλεπόταν για διάστημα 4 μηνών, ενώ η ΔΕΗ για διάστημα 6 μηνών δεν θα έχει δικαίωμα επιθετικής πολιτικής για την επαναπροσέλκυση των πελατών της. Οι συμβάσεις προμήθειας που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία θα προσδιοριστούν με απόφαση του δ.σ. της ΔΕΗ που θα στηριχτεί σε μελέτη εμπειρογνωμόνων. Θα ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες καταναλωτών, καθώς και στοιχεία της οικονομικής τους συμπεριφοράς (κακοπληρωτές, καλοπληρωτές κ.λπ.). Εκτός κατανομής θα μείνουν οι καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη σε διάστημα 3 μηνών μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία να ενημερώσει μέσω της ιστοσελίδας της τους πελάτες της για τη μεταβολή του προμηθευτή τους.

Στη νέα εταιρεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μεταβιβαστούν και οι εγγυήσεις τρίτων υπέρ ΔΕΗ που αφορούν σε υποχρεώσεις που περιέρχονται στη νέα εταιρεία. Με απόφαση του δ.σ. της ΔΕΗ θα καθορισθεί και η διαδικασία για τη μεταφορά του προσωπικού στη νέα εταιρεία, η οποία θα γίνει κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Με τη συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται πάντως να κορυφωθούν και οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί ήδη. Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων Σπάρτακος, αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία με βάση το νομοσχέδιο θα προσφέρει στη Μικρή ΔΕΗ τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (μια υπό σχεδιασμό) και 6 ορυχεία. Στη μάχη για την καταψήφιση του νομοσχεδίου έχει επιστρατευθεί μέχρι και η Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος έστειλε επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΚΑ και Οικονομικών θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο με την πώληση μέρους της ΔΕΗ θα εξυπηρετηθεί το εθνικό δημόσιο συμφέρον. Το Σωματείο «Σπάρτακος» έχει προαναγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ για την ημέρα της ψήφισής του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας έχει αποφασίσει τη διοργάνωση είτε ενός ενιαίου συλλαλητηρίου στη Δυτική Μακεδονία, είτε τεσσάρων ξεχωριστών συγκεντρώσεων στην Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά και τα Γρεβενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή