Εριξαν ταχύτητα οι μεταποιητικές ελλείψει ρευστότητας

Εριξαν ταχύτητα οι μεταποιητικές ελλείψει ρευστότητας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από… «ρευστό» έμεινε η ελληνική βιομηχανία με συνέπεια να μην μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την αύξηση της ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό και τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Απουσία ταμειακών διαθεσίμων, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αδυνατούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες, να αυξήσουν την απασχόληση και να παραδώσουν εγκαίρως τις παραγγελίες. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτυπώνονται στον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI), ο οποίος μετά την ανάκαμψη των δύο πρώτων μηνών του 2014, υποχώρησε τον Μάρτιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων -κάτι που υποδηλώνει γενική κάμψη- και διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες από τις 51,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται «κάπως απογοητευτική» από τον κ. Φιλ Σμιθ, οικονομολόγο της Markit και συγγραφέα της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού PMI. Ο ίδιος προσθέτει στο σχόλιό του: «Ωστόσο, οι βασικοί δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες παρέμειναν σε πλαίσια ανάπτυξης -μολονότι κυμάνθηκαν χαμηλότερα από τις υψηλές τιμές του Φεβρουαρίου- υποδεικνύοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας συνέβαλε θετικά στο ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η έρευνα του Μαρτίου υπογράμμισε και πάλι τον βαθμό στον οποίο η έλλειψη ρευστότητας και τα ζητήματα ταμειακών διαθεσίμων δυσχεραίνουν τις λειτουργίες των επιχειρήσεων γενικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν, εκτός από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις αγορές, τα αποθέματα αλλά και τις παραδόσεις προμηθειών». Και καταλήγει με νόημα: «Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα προϋποθέτει την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο».

Σύμφωνα με την ανάλυση της Markit, τον Μάρτιο αυξήθηκαν περαιτέρω η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες, αν και οι ρυθμοί αύξησης επιβραδύνθηκαν, ενώ παρατηρήθηκε μείωση των παραγγελιών που προορίζονται για τις εκτός Ελλάδας αγορές. Υποχώρηση παρατηρήθηκε και στα επίπεδα απασχόλησης, μείωση που μερίδα των βιομηχανιών τη συνδέει με την έλλειψη διαθέσιμων μετρητών. Η έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων προξένησε επίσης μείωση των αγορών εισροών που με τη σειρά της οδήγησε σε υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών. Λόγω δε της αυξανόμενης ζήτησης των προηγούμενων μηνών τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Η ελληνική μεταποίηση δεν μπορεί να αποκτήσει ικανοποιητική ρευστότητα και από το γεγονός ότι αναγκαστικά συνεχίζει να πουλά σε πολύ χαμηλές τιμές προκειμένου να είναι ανταγωνιστική. Οι τιμές εργοστασίου υποχώρησαν για μια ακόμη φορά τον Μάρτιο του 2014, τάση που παρατηρείται κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2011, αν και με το χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή