Περιορισμένη αύξηση ζημιών στις εισηγμένες επιχειρήσεις το 2013

Περιορισμένη αύξηση ζημιών στις εισηγμένες επιχειρήσεις το 2013

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα δύο ταχυτήτων παρουσίασαν τα συνολικά ετήσια αποτελέσματα του 2013 για τις 221 εισηγμένες που δημοσιοποίησαν λογιστικές καταστάσεις σε σύνολο 237 (ποσοστό 93%). Στην πρώτη κατηγορία είναι οι 80 κερδοφόρες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες που επανήλθαν σε κέρδη από ζημίες το 2012.

Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι 141 ζημιογόνες εισηγμένες όπου για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο ήταν η πλειοψηφία στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης που επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα «ίσως το 2013 είναι η χρονιά που οι περισσότερες εισηγμένες άγγιξαν τον πυθμένα των ζημιών τους και μπορούν από δω και στο εξής να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον». Τα συνολικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,490 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 128,9% σε σχέση με το 2012. Εάν αφαιρεθούν τα συνολικά κέρδη (6,261 δισ. ευρώ) των 3 συστημικών τραπεζών (Alpha, Πειραιώς, Εθνική τράπεζα), το τελικό αποτέλεσμα των 221 εισηγμένων εμφανίζει ζημίες μετά από φόρους 1,293 δισ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών 1,285 δισ. ευρώ της χρήσης του 2012. Η λειτουρική κερδοφορία (ΕBITDA) ανήλθε στα 5,412 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 21,8% σε σχέση με το 2012.

Οπως τονίζεται στην ανάλυση της Βeta ΑΧΕΠΕΥ, «το 2013 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος με τις μεγαλύτερες μειώσεις κόστους που επιχειρήθηκαν να γίνουν με επαναλαμβανόμενο αντίκτυπο. Οι μειώσεις κόστους έχουν συντελεσθεί είτε με εθελουσία έξοδο προσωπικού είτε με τη μείωση άλλων σταθερών εξόδων (ενοίκια, ενεργειακό κόστος, κ.λπ.). Ενδεχομένως το σκεπτικό πίσω από αυτή την εικόνα για πολλές από τις εισηγμένες είναι να ξεκινήσει το 2014 με καθαρότερους ισολογισμούς και λιγότερες εκκρεμότητες, πείθοντας έτσι περισσότερο για τη σταθερότητα των μελλοντικών προοπτικών παρά να υπάρχουν θέματα ή αμφισβητούμενοι λογαριασμοί που θα βάζουν αστερίσκους στις αποτιμήσεις».

Ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 5% στα 71,052 δισ. ευρώ, λόγω κάμψης της εγχώριας ζήτησης και ενδεχομένως λόγω του κορεσμού των εξαγωγών ή της δυνατότητας αύξησης των πωλήσεων στο εξωτερικό. Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών παρουσίασε μικρή βελτίωση η οποία αποδίδεται και στη μη δημοσίευση αποτελεσμάτων από προβληματικές εταιρείες ή από τη συνεχιζόμενη έξοδο εταιρειών από το Χ.Α. λόγω χρεοκοπίας, διατηρώντας τον πλειοψηφικό λόγο υπέρ των ζημιογόνων εταιρειών στο 64 προς 36, όταν το 2012 η σχέση ήταν 69 προς 31. Για το 2014 η προτεραιότητα των εισηγμένων είναι η μείωση του κόστους δανεισμού. Ηδη επιχειρείται μια προσπάθεια μείωσης της καθαρής δανειακής θέσης είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με εξοφλήσεις δανείων. Το εγχείρημα δύσκολο, καθώς οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης είναι περιορισμένες, ωστόσο η σταθεροποίηση των λειτουργικών κερδών αποτελεί μια καλή αρχή για την επιστροφή ολοένα και περισσοτέρων εισηγμένων σε θετικό αποτέλεσμα. Στο α΄ τρίμηνο του 2014 εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος των αναδιαρθρώσεων θα αρχίσουν να πιάνουν τόπο πριν από τη γραμμή των λειτουργικών κερδών. Για να επιτευχθεί ωστόσο το όφελος θα χρειαστούν καύσιμα, τουτέστιν ρευστότητα στην οποία ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει ακόμα ανοίξει -φθηνές- γραμμές για αύξηση του κεφαλαίου κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή