«Βαρίδι για τον ΟΤΕ η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας»

«Βαρίδι για τον ΟΤΕ η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση από την Deutsche Telekom. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Μιχάλη Τσαμάζ, ο όμιλος ΟΤΕ «βαρύνεται» από την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και αν αυτή ήταν υψηλότερη, τότε η εταιρεία που διοικεί «πιθανόν να είχε υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από τη μητρική εταιρεία». Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ σημείωσε ότι, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ο όμιλος άντεξε και εξασφάλισε τη βιωσιμότητά του, εργαζόμενος αποδοτικά και με στρατηγική. Οι προσαρμοσμένες καθαρές ταμειακές ροές του ομίλου για το 2013 ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια μείωσε τον καθαρό δανεισμό κατά 2,8 δισ. ευρώ ή κατά 65%. «Πλέον ο καθαρός δανεισμός μας αντιστοιχεί στα (λειτουργικά) κέρδη EBITDA μιας χρονιάς», είπε χαρακτηριστικά.

Για να το πετύχει αυτό ο ΟΤΕ, ελήφθησαν δύσκολες αποφάσεις -όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Τσαμάζ- για τη πώληση πάγιων περιουσιακών στοιχείων, όπως η Globul και η HellasSat. Τις αποφάσεις αυτές, ο κ. Τσαμάζ τις χαρακτήρισε «μονόδρομο» για τον ίδιο, για τις οποίες όμως δεν μετάνιωσε ποτέ. Σημείωσε μάλιστα ότι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία απαιτούσαν νέες επενδύσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Τα κεφάλαια αυτά δεν υπήρχαν, εκτός και αν διακόπταμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.Για τα μελλούμενα ο κ. Τσαμάζ εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών θα εμφανίσει νέα υποχώρηση μέσα στη χρονιά μεταξύ 8% και 10% μετά μια σημαντική πτώση που καταγράφηκε το 2013. Παρά ταύτα εκτίμησε ότι διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η βελτίωση αυτή, ωστόσο, κατά τον κ. Τσαμάζ, θα αποτυπωθεί αρχικά στους μακροοικονομικούς δείκτες και αργότερα θα γίνει αισθητή από τους πολίτες.

Η επιφυλακτικότητα του επικεφαλής του ΟΤΕ αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις σχετικά με την περίσσεια ρευστότητας που παρουσιάζει ο οργανισμός. Σημειώνεται ότι ο όμιλος εμφανίζει σήμερα διαθέσιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι αποπληρωμές δανείων για φέτος ανέρχονται σε μόλις 400 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά με το πιθανό rebranding του ΟΤΕ και την Cosmote, ο πρόεδρος του ΟΤΕ ανέφερε ότι θα προχωρήσει στη Ρουμανία, όπου το όνομα Τ (elekom) της DT έχει καλύτερη εικόνα, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό για τον ΟΤΕ τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τέλος, ο κ. Τσαμάζ δεν θέλησε να σχολιάσει καθόλου το ενδεχόμενο εξαγοράς του 10% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου από την DT.

Μπόνους σε στελέχη

Ανω των 30 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να διαθέσει ο ΟΤΕ στα στελέχη του μέσω προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων επί μετοχών της εταιρείας (stock options). Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, 500 στελέχη του οργανισμού θα μοιραστούν περίπου 5 εκατ. μετοχές ΟΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος. Η μέση τιμή άσκησης του δικαιώματος εκτιμάται κοντά στα 5 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή της μετοχής στο ταμπλό της του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στα 12 ευρώ. Το κέρδος που θα αποκομίσουν τα στελέχη του οργανισμού εκτιμάται σε 30 έως 35 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το κλείσιμο της μετοχής κατά την ημέρα πώλησης των μετοχών. Εκτιμάται δε ότι στα υψηλόβαθμα στελέχη το καθαρό έσοδο θα ανέλθει σε 200.000 ευρώ. Ωστόσο, το 46% έως 50% του εσόδου να περιέλθει στην εφορία. Με τη νέα νομοθεσία τα κέρδη αυτά θα θεωρηθούν εισόδημα που φορολογείται με συντελεστή 42%, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των δικαιωμάτων αυτών έχουν ετήσιες αμοιβές άνω των 40 χιλ. ευρώ. Αν σ’ αυτό προστεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης 4% (ή 8% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ) τότε η φορολογία ανέρχεται στα προαναφερόμενα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή