Πλήγμα στις εξαγωγές από ενδεχόμενα αντίποινα Ρώσων στις κυρώσεις της Ε.Ε.

Πλήγμα στις εξαγωγές από ενδεχόμενα αντίποινα Ρώσων στις κυρώσεις της Ε.Ε.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και στον τουρισμό, φοβούνται οι επιχειρήσεις και το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία έχει απορρίψει εν είδει προειδοποίησης φορτία ελληνικής φράουλας, γεγονός που εύλογα προκαλεί ανησυχία στους Ελληνες εξαγωγείς για γενικευμένα αντίποινα των Ρώσων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω επιβολής εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα. Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του γεγονότος, αρκεί να πούμε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 50% των εξαγωγών φράουλας και το 25% των εξαγωγών ροδάκινου, νωπού και κομπόστας.

Προβλήματα στις εξαγωγές προκαλούνται ήδη και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς. Λόγω της κρίσης αναγκάζονται να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, με συνέπεια να χρειάζονται πλέον 5,5 ημέρες για να φτάσουν αντί για 3,5, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα ευπαθή εμπορεύματα -κυρίως οπωροκηπευτικά και ψάρια- και αυξάνει το κόστος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το πλήγμα λόγω μείωσης των εξαγωγών αλλά και του τουρισμού εκτιμάται σε 7,5 δισ.ευρώ, ήτοι το 4% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ζήτημα ανακύπτει και για το ενδεχόμενο παύσης των εξαγωγών από τη Ρωσία καυσίμων και πρώτων υλών.

Πλήγμα αναμένεται και στον τουρισμό, με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου να εκτιμούν μείωση των τουριστών στη Χαλκιδική κατά 15%, με προβλέψεις για μείωση του τουριστικού ρεύματος συνολικά για όλη την Ελλάδα από 10% έως 30%.

Το 41% (περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα, ενώ στα 110 εκατ. ετησίως υπολογίζονται οι εξαγωγές γούνας. Τα προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές και κυρίως η αναζήτηση λύσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλο. Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χρ. Σακελλαρίδη, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη, πρότεινε εναλλακτικό σχέδιο δράσης το οποίο να προβλέπει διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με χώρες που διατηρούν ειδικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως είναι η Σερβία και η Μολδαβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή