Η Delhaize περιορίζει την παρουσία της στη βαλκανική αγορά

Η Delhaize περιορίζει την παρουσία της στη βαλκανική αγορά

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις βαλκανικές  χώρες –Ρουμανία, Σερβία και Ελλάδα– θα δραστηριοποιείται πλέον η Delhaize, καθώς ο βελγικός όμιλος –στον οποίο ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος– ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει την αγορά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο η Delhaize είχε ανακοινώσει ότι αποεπενδύει από την αγορά της Βουλγαρίας, ενώ το 2013 έφυγε από τις αγορές της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Delhaize, κατέληξε σε συμφωνία με την Tropic Group B.V. για την πώληση και των 39 καταστημάτων της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η πώληση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μες στο τρίτο τρίμηνο του 2014. Ιδιοκτήτης της Tropic Group –στην ουσία πρόκειται για επενδυτικό fund με έδρα την Ολλανδία– είναι ο Μίρκο Ρίσοβιτς.

Η Delhaize είχε αποκτήσει τα 39 καταστήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 2011 ως τμήμα της μεγάλης σερβικής λιανεμπορικής αλυσίδας Delta Maxi που απέκτησαν οι Βέλγοι πριν από τρία χρόνια. Κομμάτια της Delta Maxi αποτελούσαν οι δραστηριότητες της Delhaize και σε Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Αλβανία, γεγονός από το οποίο προκύπτει το συμπέρασμα ότι η εξαγορά που έγινε το 2011 δεν αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επιτυχής. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι επιδόσεις της Delhaize στην αγορά της Σερβίας το 2013, οι οποίες θεωρείται ότι ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών. Οι αποφάσεις του βελγικού ομίλου να αποεπενδύσουν από πολλές χώρες της Nοτιοανατολικής Ευρώπης συνδέονται με το γεγονός ότι η περιοχή των Βαλκανίων βρίσκεται ακόμη σε συνθήκες ύφεσης, με το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τις συνέπειες της κρίσης που έπληξαν τον ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο να είναι ορατές και σε αυτή την περιοχή. Στο τέλος του 2013 το δίκτυο της Delhaize αριθμούσε συνολικά 3.534 καταστήματα, τα έσοδά της ανήλθαν σε 21,1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη της σε 179 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή