Θέμα χρόνου η εξαγορά της Hellas On Line από τη Vodafone

Θέμα χρόνου η εξαγορά της Hellas On Line από τη Vodafone

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καζάνι που βράζει» αποτελούν οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, καθώς πλησιάζει η ημέρα της κρίσης για σημαντικούς παίκτες της αγοράς. Πρόκειται για εταιρείες που βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού», όπως η Hellas Online και η Cyta Hellas. H πρώτη από τις δύο, βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της από τη Vodafone, ενώ η Cyta Hellas αναμένεται ν’ ακολουθήσει τη διαδικασία αναζήτησης «λευκού ιππότη». Τέλος, στη συνέχεια αναμένεται να διεξαχθεί ο τελικός αγώνας διεκδίκησης της Forthnet, για την οποία σήμερα ερίζουν Wind Hellas και Vodafone.

Σε ό,τι αφορά τη Hellas Online, σύμφωνα με πληροφορίες, Vodafone και Intracom Holdings φέρεται να έχουν συμφωνήσει στο τίμημα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσω δημόσιας πρότασης που θα διατυπώσει η Vodafone για την εξαγορά, όχι μόνο της πλειοψηφικής συμμετοχής (57%) της Intracom Holdings στη Hellas Online, αλλά και των μειοψηφικών συμμετοχών της εταιρείας. Επιδίωξη της Vodafone είναι o έλεγχος του 100% των μετοχών της Hellas Online, έτσι ώστε να τεθεί εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς πλέον για την έξοδο μιας εισηγμένης από το Χ.Α., απαιτείται ο έλεγχος του 95% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η Vodafone με την εξαγορά των βασικών μετόχων της Hellas Online, Intracom Holdings και World Equities Ιnvestment Holdings (WEIH), θα ελέγχει περίπου το 92% των μετοχών της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η WEIH θεωρείται ότι ελέγχεται από τoν επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη.

Από την άλλη πλευρά, σε τροχιά αλλαγής ιδιοκτησίας βρίσκεται και η Cyta Hellas. Η τελευταία σε χθεσινή της ανακοίνωση, επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις που άφησε ο πρόεδρος της μητρικής εταιρείας κ. Χρίστος Πατσαλίδης. Ο τελευταίος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, είπε ότι η θυγατρική στην Ελλάδα είτε θα πουληθεί, είτε θα κλείσει. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Φιλελεύθερου», ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι η Cyta στην Ελλάδα, έχει τρεις επιλογές και «είτε θα συμμετέχει σε σχήμα, είτε θα συνεχίσει αυτόνομα, είτε θα την κλείσουμε». Πρόσθεσε δε ότι οι επιλογές αυτές θα εξεταστούν για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Η διοίκηση της Cyta Hellas στη χθεσινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για στήριξή της από τη μητρική εταιρεία μέχρι το 2016. Επικαλέσθηκε μάλιστα τις δηλώσεις του κ. Χρίστου Πατσαλίδη, στην κυπριακή Βουλή, οι οποίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, «μέχρι το 2016, η Cyta Ελλάδος θα είναι, οικονομικά, πλήρως αυτόνομη, ενώ ο Οργανισμός θα συνεχίσει μέχρι τότε να τη στηρίζει, ως βασική του επένδυση, έχοντας ο ίδιος αυτάρκεια σε πόρους και κανένα τραπεζικό δανεισμό».

H Cyta Hellas είναι βαριά ζημιογόνος, όπως και οι περισσότεροι ανταγωνιστές της. Διαθέτει ωστόσο ένα ουσιαστικό πελατολόγιο 300.000 συνδρομητών που θα μπορούσε ν’ αποτελεί στόχο των Vodafone και της Wind Hellas. Τα περισσότερα βλέμματα ωστόσο στρέφονται στον όμιλο Vodafone, ο οποίος αυτή την περίοδο, μετά την πώληση της συμμετοχής του στη Verizon στις ΗΠΑ αντί 130 δισ. ευρώ, προχωρά σε εξαγορές επιχειρήσεων σταθερής τηλεφωνίας στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η Wind Hellas φέρεται να είναι περισσότερο δεσμευμένη με τη Forthnet όπου κατέχει ήδη το 33% των μετοχών της.

Η υπόθεση της Forthnet παραμένει σε εκκρεμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Hellas Online. Κατά κάποιο τρόπο, ο καταλύτης για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών είναι η Vodafone και στο παζάρι που διεξάγεται για το ύψος του τιμήματος που η ίδια θα καταβάλει. Ωστόσο πιέσεις υπάρχουν και από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών που έχουν δανείσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε Forthnet, HOL και Cyta Hellas και οι οποίες επιδιώκουν την ολοκλήρωση των συμφωνιών, προκειμένου να συναινέσουν στην αναχρηματοδότηση του υπέρογκου δανεισμού που επιζητούν οι επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή