Επενδύσεις 73 εκατ. προγραμματίζει φέτος η ΑΒ Βασιλόπουλος

Επενδύσεις 73 εκατ. προγραμματίζει φέτος η ΑΒ Βασιλόπουλος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις 73 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2013, προγραμματίζει για το 2014 η ΑΒ Βασιλόπουλος, οι οποίες θα κατευθυνθούν κυρίως στη δημιουργία νέων καταστημάτων. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται πιθανές εξαγορές μικρών ή μεσαίων αλυσίδων. Η αύξηση των επενδύσεων από τα 35 εκατ. ευρώ πέρυσι σηματοδοτεί αφενός ότι ανακτάται η εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική οικονομία -μητρικός όμιλος της ΑΒ είναι η βελγική Delhaize- και αφετέρου ότι το λιανεμπόριο βλέπει αντιστροφή του κλίματος στην εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκτελεστικό γενικό διευθυντή της ΑΒ κ. Λ. Βρεττάκο από τον Σεπτέμβριο παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης της αγοράς στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και δεν αποκλείεται τον Ιούνιο να επανέλθει σε θετικό πρόσημο.

Μέσα στο 2014 η ΑΒ προγραμματίζει την κατασκευή 32 νέων καταστημάτων, εκ των οποίων τα 22 θα είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα 10 θα λειτουργούν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising) με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς και σε πόλεις όπου δεν είχε παρουσία έως σήμερα, όπως το Μεσολόγγι. Η έμφαση στην επαρχία συνδέεται και με το γεγονός ότι η πίεση στον τζίρο είναι μικρότερη εκεί σε σύγκριση με την Αθήνα. Σήμερα το 62% των πωλήσεων της εταιρείας γίνεται στην Αθήνα και το 38% στην επαρχία. Εως το 2015 εκτιμάται ωστόσο ότι η αναλογία αυτή θα αλλάξει σε 58% στην Αθήνα και 42% στην επαρχία. Τα 32 καταστήματα εντός του 2014 είναι τα περισσότερα που έχει ανοίξει η εταιρεία μέσα στην ίδια χρονιά, καθώς το 2013 άνοιξε μεν 35 αλλά έκλεισε 9. Σήμερα αριθμεί 281 καταστήματα. Με δεδομένο αυτό αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Βρεττάκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγορών μικρών ή μεσαίων αλυσίδων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η συγκέντρωση στον κλάδο δεν έχει τελειώσει», η διοίκηση της ΑΒ ουσιαστικά λέει: «Η αγορά δείχνει να ανακάμπτει, αποκτούμε παρουσία στις περιοχές που δεν έχουμε και πιάνουμε θέση για τη μετά την κρίση εποχή».

Στα νέα καταστήματα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός Mega AB, το τρίτο της αλυσίδας, εμβαδού 4.000 τ.μ. στην περιοχή του Ρέντη, επί της Λεωφόρου Κηφισού, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Την ίδια εποχή θα γίνει και η ανακαίνιση στο Mega AB στην περιοχή του Ελληνικού.

Το 2013 έκλεισε με καθαρές πωλήσεις για την ΑΒ Βασιλόπουλος ύψους 1,741 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,1% σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων και κέρδη προ φόρων 74 εκατ. ευρώ, ενώ δημιούργησε 908 νέες θέσεις εργασίας με το σύνολο των εργαζομένων να ανέρχεται πλέον σε 11.000 περίπου με το 55% αυτών να είναι πλήρους και το 45% μερικής απασχόλησης. Στόχος της ΑΒ, σύμφωνα με τον κ. Βρεττάκο, είναι πριν από το τέλος του 2015 οι καθαρές πωλήσεις, χωρίς αυτές που θα προστεθούν από πιθανές εξαγορές, να ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον, τέλος, έχει το γεγονός ότι πλέον η αγορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένει στάσιμη, καθώς γίνονται ευρύτατες προσφορές στα επώνυμα προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή