Εντός του 2015 ξεκινά τα έργα στο Ελληνικό η Lamda Development

Εντός του 2015 ξεκινά τα έργα στο Ελληνικό η Lamda Development

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 εκτιμά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ότι θα μπουν οι πρώτες μπουλντόζες στο Ελληνικό. Ταυτόχρονα αναμένεται να καταβληθεί και η προκαταβολή του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Lamda Development. Η προκαταβολή ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και τα χρήματα αυτά θ’ αποτελέσουν μέρος των εσόδων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ που αναμένει για τη συγκεκριμένη χρονιά το ΤΑΙΠΕΔ. Για φέτος, ο στόχος παραμένει σε 1,5 δισ. ευρώ.

Χθες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε απαντήσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου. Πρωτίστως επιχείρησε ν’ αποσαφηνίσει ότι πρόκειται για μια διάφανη συμφωνία και δευτερευόντως να δώσει μερικά κρίσιμα στοιχεία για την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου, Κων/νο Μανιατόπουλο, η διαδικασία διαπραγμάτευσης της αξιοποίησης του Ελληνικού, έπρεπε να γίνει από το Ταμείο σε συνθήκες πλήρους εμπιστευτικότητας μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης. «Η τελική διαπραγμάτευση δεν μπορούσε, δεν έπρεπε να γίνει με ανακοινώσεις και δελτία Τύπου» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε, ότι αυτό θα ήταν ιδιαίτερα επιτακτικό στην περίπτωση που δεν υπήρχε κατάληξη και ο διαγωνισμός κρίνονταν ως άγονος.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο ερώτησης του ευρωβουλευτή Θεόδωρου Σκυλακάκη, για αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, μετά την αποχώρηση ενός διαγωνιζόμενου (υπονοεί την Qatari Diar), η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε τις αιτιάσεις του. «Δεν υπήρξε καμία αλλαγή των όρων του διαγωνισμού. Κάνει λάθος ο κ. Σκυλακάκης», είπε ο αρμόδιος για το έργο και εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής. Πρόσθεσε δε ότι «κανείς υποψήφιος δεν αποχώρησε επειδή δεν είχε τη σχετική πληροφόρηση» και προέτρεψε τους δημοσιογράφους να μην αναζητούν «εξηγήσεις σε θεωρίες συνωμοσίας».

«Μπορεί να υποβλήθηκε μια προσφορά, αλλά συμμετείχαν όλοι στον ανταγωνιστικό διάλογο», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη διαδικασία διαφανή, σημειώνοντας «ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη κάτω από τα πιο υψηλά διεθνή ποιοτικά πρότυπα, τις πλέον αυστηρές δικλίδες διαφάνειας και υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού».

Τώρα η διοίκηση του Ταμείου εκτιμά ότι τα έργα στο ακίνητο του Ελληνικού θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή μέσα στο 2015. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ικανοποιηθεί μια σειρά αιρέσεων, όπως η έγκριση του σχεδίου σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ, η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, η έκδοση κάποιων πολεοδομικών αποφάσεων κ.λπ. Μέχρι τότε, ο προτιμητέος επενδυτής θα υποβάλει εγγυητική επιστολή ύψους 30 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του προκαταβαλλόμενου τιμήματος των 300 εκατ. ευρώ. Μόλις εκταμιευθεί η προκαταβολή, τότε επιστρέφεται η εγγυητική των 30 εκατ. ευρώ και ο προτιμητέος επενδυτής υποβάλλει εγγυητική για όλο το υπολειπόμενο ποσό των 615 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, την πρώτη πενταετία αναμένεται να επενδυθούν περί τα 2,2 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο 5,9 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στη 15ετία. Τα ποσά συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ. Χθες πάντως η Lamda Development, δίνοντας εξηγήσεις στις χρηματιστηριακές αρχές σχετικά με το έργο, έκανε λόγο για επενδύσεις που εκτείνονται στην 25ετία. Η εταιρεία αναφέρει ότι τη 15ετία θα έχει ολοκληρωθεί το 80% της επένδυσης, ενώ για το υπόλοιπο 20% θα ολοκληρωθεί στη δεκαετία που θ’ ακολουθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή