Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank για την αύξηση κεφαλαίου

Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank για την αύξηση κεφαλαίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πυρετωδώς» εργάζονται τα επιτελεία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank προκειμένου να ολοκληρώσουν τις κινήσεις τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους όπως προσδιορίστηκαν από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank για τη σύγκλιση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 3 δισ. ευρώ, με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα να γίνει 7 ημέρες μετά τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει επιλέξει τους χρηματοοικονομικούς οίκους Morgan Stanley και Lazard ως ανεξάρτητους συμβούλους για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας της τράπεζας και του εύρους της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου. Οι σύμβουλοι θα ολοκληρώσουν την εργασία τους μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ περί τις 14 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΧΣ προκειμένου να εγκρίνει τους τελικούς όρους. Θα ακολουθήσει, τη Μεγάλη Εβδομάδα, εξόρμηση επιτελείου της τράπεζας σε Ευρώπη και Αμερική για την παρουσίαση των όρων της αύξησης και των προοπτικών της τράπεζας. Για τον προσδιορισμό της τιμής, Morgan Stanaley και Lazard θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ποιότητα του ενεργητικού, τα αποτελέσματα του stress test καθώς και τις συνθήκες αγοράς. Αναλυτές εκτιμούν ότι το εύρος τιμών θα κυμανθεί στη ζώνη 0,25 – 0,35 ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι το βιβλίο προσφορών να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank μόνο στην περίπτωση που η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν καλύψει το ύψος της αύξησης.

Τα σχέδια της Εθνικής

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής με την ΤτΕ για την κατάρτιση του σχεδίου ως προς την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Πρόθεση είναι τα αναγκαία κεφάλαια να καλυφθούν από εσωτερικές πηγές (πωλήσεις θυγατρικών, περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) και χωρίς να προσφύγει σε αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας δέχεται εισηγήσεις για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και να εκμεταλλευτεί το πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό, ειδικά για τραπεζικές μετοχές. Μέχρι τις 15 Απριλίου, η ΕΤΕ θα πρέπει να καταθέσει το σχέδιό της για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών όπου θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι ενέργειες καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Εν συνεχεία θα υπάρξει περίοδος διαβουλεύσεων με την ΤτΕ, προκειμένου να συμφωνηθεί το τελικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι το κρίσιμο για την ΕΤΕ είναι να πείσει για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της την κεντρική τράπεζα.

Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι ο όμιλος διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων που άλλες τράπεζες δεν έχουν και από την αξιοποίηση των οποίων μπορούν να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια. Μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων περιλαμβάνονται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση των Α/Κ (ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με ξένο επενδυτή) καθώς και η πώληση ποσοστού άνω του 40% της Finansbank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή