Στις 12 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Eurobank

Στις 12 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Eurobank

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζας και αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 3 δισ. ευρώ με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 12 Απριλίου, ενώ η λήψη της απόφασης θεωρείται δεδομένη καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ελέγχει περίπου το 95% των μετοχών της τράπεζας.

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι τουλάχιστον όση η ονομαστική αξία (0,30 ευρώ) ενώ για το τελικό εύρος θα αποφασίσει το ΤΧΣ έπειτα από εισήγηση των ανεξάρτητων συμβούλων. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει επιλέξει τους χρηματοοικονομικούς οίκους Morgan Stanley και Lazard ως ανεξάρτητους συμβούλους για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας της τράπεζας.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. της τράπεζας, οι μετοχές θα διατεθούν:

α) Με διεθνή προσφορά μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών (bookbuilding) σε ειδικούς επενδυτές που εκπληρώνουν ορισμένα κριτήρια, μεταξύ αυτών και του ελάχιστου ποσού επένδυσης. Τη διαδικασία θα διοργανώσει, συντονίσει και υλοποιήσει σχήμα διεθνών οίκων με επικεφαλής τις Barclays Bank, Deutsche Bank και JP Morgan, σε συνεργασία με διεθνείς συνδιαχειριστές και την τράπεζα.

β) Με διάθεση σε επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, στην Ελλάδα. Ωστόσο το Δ.Σ. της τράπεζας διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει την απόφαση συνεκτιμώντας το ευμετάβλητο των αγορών και την ταχεία ολοκλήρωση της αύξησης.

Ο αριθμός μετοχών που θα προσφερθεί στους ξένους και στους Ελληνες θα προσδιοριστεί αργότερα, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι ξένοι θα καλύψουν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ της αύξησης. Σε περίπτωση μερικής κάλυψης οποιουδήποτε τμήματος της δημόσιας προσφοράς, οι αδιάθετες μετοχές μπορούν να μεταφερθούν στο τμήμα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Εάν η ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση υπολείπεται του 50%, οι επενδυτές που συμμετείχαν στην προσφορά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ανάκληση των εγγραφών τους. Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών, αυτές θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, ώστε να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια της αύξησης. Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Το ΤΧΣ με ανακοίνωσή του έδωσε το «πράσινο φως» στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αύξηση κεφαλαίου με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης. Στην περίπτωση, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΤΧΣ, όπου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση κεφαλαίου υπερβεί το 50%, το Ταμείο αναλαμβάνει α) να εισέλθει σε μια νέα συμφωνία-πλαίσιο σχέσεων με τη Eurobank παρόμοια με αυτή των άλλων συστημικών τραπεζών και β) να μην πουλήσει τις μετοχές που κατέχει στη Eurobank για χρονικό διάστημα 6 μηνών μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή