Μοχλός ανάπτυξης η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Μοχλός ανάπτυξης η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank θα συντελέσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος. Ο πρόεδρος της Alpha Bank βρέθηκε χθες Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, με αφορμή τη διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των νέων μετοχών της τράπεζας που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε στις πάντα επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος με τη στήριξη της ευρείας μετοχικής βάσεως που διαθέτει, και οι οποίες έχουν συντελέσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της τράπεζας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα τόνισε τη διαχρονική στήριξη του θεσμού του Χρηματιστηρίου από την τράπεζα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, ανέφερε: «Ολοκληρώνεται σήμερα με την εισαγωγή των 1.846.153.846 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών άλλη μια μεγάλη επιτυχία τόσο για την Alpha Bank όσο και για τον θεσμό του Χρηματιστηρίου. Η επιτυχία αυτή έρχεται να αποδείξει για ακόμη μία φορά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τον ρόλο του Χρηματιστηρίου στην άντληση κεφαλαίων, τη στήριξη της χρηματοδότησης των εταιρειών και εντέλει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορώ να μη σημειώσω, επίσης, ότι ο μηχανισμός της Κεφαλαιαγοράς επέδειξε ευελιξία και ταχύτητα, με την έστω μικρή συμβολή του στο μεγάλο αυτό και πρωτότυπο εγχείρημα σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση και τις διαδικασίες του».

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η διάθεση των μετοχών σε ξένους επενδυτές. Η έκδοση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς μέσα σε διάστημα λίγων ωρών ξένοι θεσμικοί επενδυτές προσέφεραν 2,4 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα. Με την αύξηση καλύφθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες (262 εκατ.) όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα η τράπεζα θα προχωρήσει στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών από το ελληνικό Δημόσιο, αξίας 940 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας ένα αποφασιστικό βήμα για την αποδέσμευσή της από τον δημόσιο τομέα. Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, χαρακτηρίστηκε εντυπωσιακή η άντληση 2,95 δισ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας υπογραμμίζουν ακόμα ότι η Moody’s ανακοίνωσε ότι θεωρεί τις δύο επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου «θετικό στοιχείο» για την πιστοληπτική τους αναβάθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή