Ψηφιακή Συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση

Ψηφιακή Συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί, κάθε χρόνο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με το αδιαμφισβήτητο κύρος του και με την έρευνά του για το «gender gap», να μας ενημερώνει για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ελλιπής αξιοποίηση των δεξιοτήτων του γυναικείου δυναμικού, ωστόσο φαίνεται ότι το σοβαρό αυτό έλλειμμα το φέρνει σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την άμεση αντιμετώπισή του, η Ψηφιακή Επανάσταση. Που ήρθε και θα μείνει. Γιατί είναι ίσως ο μεγαλύτερος μοχλός για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και αλλάζει ουσιαστικά κάθε τομέα της οικονομίας. Μετά το 2015, το 90% του συνόλου των θέσεων εργασίας θα απαιτεί βασικές δεξιότητες των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), δηλαδή τον ψηφιακό αλφαβητισμό.

Στην παγκόσμια αγορά των ΤΠΕ, η Ευρώπη σήμερα αντιπροσωπεύει το 34%, ένα ποσοστό που αυξάνεται κατά 4% ετησίως. Οι ΤΠΕ αντιπροσωπεύουν 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στο 6% του ΑΕΠ της Ευρώπης και κατά 50% στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επαγγελματική Ερευνα e-Αρμοδιότητα, που διενήργησε η CEPIS σε 20 χώρες και στην ευρύτερη Ευρώπη, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των επαγγελματιών ΙΤ είναι μικρότερο του 10% σε συγκεκριμένα κρίσιμα επαγγελματικά προφίλ. Επίσης, οι γυναίκες επιχειρηματίες στον τομέα των ευρωπαϊκών ΤΠΕ αποτελούν το 19,25%, σε σύγκριση με το 53,89% των επιχειρηματιών στους τομείς των υπηρεσιών, εκτός ΤΠΕ. Την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με συνέντευξη Τύπου και με το πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο συνέδριο «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση – Women & Girls Go Digital», το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (ECWT www.womenandtechnology.eu) μας ενημέρωσε για τις μεθόδους και τα «εργαλεία» που έχει σχεδιάσει, ώστε μεταξύ 2011-2020, ένας μεγαλύτερος –και κρίσιμος– αριθμός γυναικών να έχει συμμετοχή στην έρευνα, στην καινοτομία, στην παραγωγή και στη χρήση των ΤΠΕ. Το ΕCWT είναι η κορυφαία πανευρωπαϊκή πολιτική πλατφόρμα δράσης για την προώθηση της γυναικείας διάστασης στην Ψηφιακή Ατζέντα.

Το συνέδριο ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ο συνδυασμός των ψηφιακών δεξιοτήτων, η διαφορετικότητα των φύλων και οι ΤΠΕ συνιστούν σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και ότι οδηγεί στη δημιουργία ψηφιακών θέσεων απασχόλησης. Οι σημαντικοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να επεξεργασθούν τις βασικές προτεραιότητες για τις πολιτικές των ΤΠΕ, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας των γυναικών στην αγορά των ΤΠΕ.

Αρχίζοντας από την εκπαίδευση, προτάχθηκε η προώθηση και η ενσωμάτωση καλών πρακτικών στην κατάρτιση και στη διά βίου μάθηση. Εξίσου σημαντικό επισημάνθηκε το θέμα της προώθησης της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κυρίως με τις ΜΜΕ. Κάτι που θα συμβάλλει αφενός στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των εταιρειών της αγοράς των ΤΠΕ απέναντι στις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα αυτό, αφετέρου θα αναδείξει περισσότερο ελκυστική για τις γυναίκες την καριέρα στις ΤΠΕ. Πέρα από την ένταξη, επισημάνθηκε επίσης και η παραμονή των γυναικών στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας.

Η «Ψηφιακή Συμμαχία» για τη γυναικεία απασχόληση στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013. Πρόκειται για μια διοικητική καινοτομία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και για μια νέα μορφή πολυμερούς εταιρικής σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με στόχο, αφενός την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, αφετέρου για την αποτελεσματικότερη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Τα πλεονέκτημα του συγκεκριμένου μοντέλου της «Συμμαχίας» είναι η ταχύτητα της δράσης. Η οποία και υλοποιείται μέσα από την αποτελεσματική διασύνδεση των πεδίων του πολιτικού σχεδιασμού, των διαπιστωμένων αναγκών της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας και με ψηφιακή τεχνογνωσία. Η γενική γραμματέας Ισότητας κ. Κόλλια είχε χαρακτηρίσει τη συνεργασία με τη «Συμμαχία» «φυγή προς τα εμπρός» από την απαισιόδοξη στάση ζωής στην οποία λόγω κρίσης είχε εγκλωβιστεί μέρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας με απτά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή