Μείωση των εξαγωγών 7% τον Φεβρουάριο και αύξηση εισαγωγών

Μείωση των εξαγωγών 7% τον Φεβρουάριο και αύξηση εισαγωγών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση για πέμπτο συνεχή μήνα κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής, πρωτογενούς και δευτερογενούς. Η καθοδική πορεία, μάλιστα, δεν αποκλείεται να συνεχισθεί το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη φαίνεται να υπάρχουν συνέπειες στο ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι εισαγωγές, ένδειξη πιθανώς της σταδιακής αντιστροφής του αρνητικού κλίματος στην εγχώρια οικονομία, εξέλιξη όμως που σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών μπορεί να ανακόψει την πορεία συρρίκνωσης του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η συνολική αξία των εξαγωγών τον Φεβρουάριο του 2014 ανήλθε σε 2.049,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.202,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 7%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 5,6%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2013-Φεβρουαρίου 2014 παρουσίασε μείωση 2,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2013-Φεβρουαρίου 2013.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι αν και τον περασμένο Φεβρουάριο οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστω και οριακά (0,4%), η αύξηση αυτή υποσκελίστηκε από τη μείωση εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες κατά 12,4%, εξαιτίας κυρίως της μείωσης εξαγωγών πετρελαιοειδών. Εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τόσο προς τις ευρωπαϊκές χώρες, κατά 7,4% όσο και προς τις τρίτες χώρες κατά 2,1%.

Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί νέο ποσοστό αναλογίας εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. (45,8%), έναντι ποσοστού 54,2% προς τις τρίτες χώρες. Η αναλογία αυτή ανατρέπεται πλήρως, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται στη σχέση 64,9% υπέρ των χωρών της Ε.Ε., έναντι 35,1% των τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) το αμέσως προσεχές διάστημα θα διαφανούν και οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, καθώς και η επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου στις εξαγωγές συνολικά προς τις τρίτες χώρες. Οπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών πριν από λίγες ημέρες, ήδη έχουν απορριφθεί από τις ρωσικές αρχές κάποια φορτία ελληνικής φράουλας. Επιπλέον, αυξάνεται το κόστος για τις εξαγωγές, καθώς οι μεταφορείς αναγκάζονται να περνούν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας με αποτέλεσμα να απαιτούνται πλέον 5 ημέρες αντί για 3,5.

Αύξηση των εξαγωγών παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2013 στους κλάδους των τροφίμων (3,2%), των ποτών-καπνού (25,1%), των πρώτων υλών (17%). Αντιθέτως υποχώρησαν κατά 8,7% οι εξαγωγές πετρελαιοειδών, κατά 74,3% οι εξαγωγές ελαιολάδου, κατά 6,9% οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και κατά 4,5% οι εξαγωγές μηχανημάτων.

Αύξηση εισαγωγών καταγράφεται για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός μάλιστα της σημαντικής μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου. Η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει εκρηκτική αύξηση κατά 16,4%, κυρίως λόγω της αύξησης εισαγωγών μηχανημάτων-οχημάτων από τρίτες χώρες. Να σημειωθεί ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο κατά 53,2%.

Το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2013-Φεβρουαρίου 2014 η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 6,8% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2012-Φεβρουαρίου 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή