ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ικανοποίηση εμπορικού κόσμου για συμψηφισμό ΦΠΑ

ikanopoiisi-emporikoy-kosmoy-gia-sympsifismo-fpa-2016143

Την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μετά τη σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για συμψηφισμό του ΦΠΑ.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι σε αρχικό στάδιο αναμένεται να ωφεληθούν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ετήσιο πραγματοποιούμενο τζίρο έως 500.000 ευρώ, με προοπτική υπαγωγής μέχρι το τέλος του χρόνου στο συγκεκριμένο ευνοϊκό καθεστώς, επιχειρηματικών μονάδων και ελεύθερων επαγγελματιών με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2.000.000 ευρώ.

«Παράλληλα, μόνο ως θετική μπορεί να κριθεί και η επικείμενη διαγραφή των προστίμων λόγω μη καταβολής ΦΠΑ αλλά και η καταβολή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις· πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει την απαραίτητη οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση και πασχίζουν να διασφαλίσουν την επιβίωση τους» όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να προτείνει φορολογικές βελτιώσεις, με βασικό σημείο αναφοράς τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των υιοθετούμενων μέτρων. «Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο οι συμψηφισμοί χρεών ανάμεσα σε ιδιώτες και Δημόσιο να επεκταθούν και στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, νοσοκομεία και λοιποί φορείς). Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η σαφής αναφορά του πρωθυπουργού σε "συνεπείς φορολογούμενους" οι οποίοι δεν πρέπει να τιμωρούνται από τις αδυναμίες του κράτους αλλά αντίθετα να επιβραβεύονται» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.