Υπέρ της βιομηχανίας ενέργειας οι τροποποιήσεις για τις κρατικές ενισχύσεις

Υπέρ της βιομηχανίας ενέργειας οι τροποποιήσεις για τις κρατικές ενισχύσεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νίκη για τις ενεργοβόρες εταιρείες και ήττα για τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες. Οι «πράσινες» εταιρείες θα μπορούν δυσκολότερα να λάβουν κρατικές επιδοτήσεις σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που παρουσίασε χθες ο αρμόδιος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χ. Αλμούνια, για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της Ανανεώσιμης Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Επειτα από μεγάλες διαπραγματεύσεις και πιέσεις από διάφορα κράτη-μέλη ανάμεσά τους και η Ελλάδα με την επίτροπο Μαρία Δαμανάκη, κατάφεραν να αμβλυνθεί η πρόταση του Χ. Αλμούνια και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες ορισμένων κρατών και κλάδων της βιομηχανίας ώστε να μειωθεί το οικονομικό βάρος που πέφτει στη βαριά οικονομία, ενώ συγχρόνως να μειωθούν οι κρατικές ενισχύσεις που απολαμβάνουν οι πάροχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ετσι ενώ οι καινούργιοι κανόνες για κρατικές επιχορηγήσεις στον τομέα των ΑΠΕ είναι πιο αυστηροί, συγχρόνως μειώθηκε το ποσό που πρέπει να πληρώνουν οι ενεργοβόρες εταιρείες όπως εταιρείες αλουμινίου και χημικών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρόλο που οι κρατικές επιχορηγήσεις σε ΑΠΕ έχουν βοηθήσει στο να πετύχει η Ευρώπη τους περιβαλλοντικούς της στόχους, συγχρόνως έχουν δημιουργήσει «σοβαρές στρεβλώσεις της αγοράς αυξάνοντας το κόστος στους καταναλωτές» λέει η ανακοίνωση της Επιτροπής για το θέμα. Ενώ ο επίτροπος Ανταγωνισμού, υπεύθυνος για την πρόταση, Χ. Αλμούνια, δήλωσε χθες ότι «η Ευρώπη πρέπει να πετύχει τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος για τους φορολογουμένους, χωρίς να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά».

Μία από τις σημαντικές τροποποιήσεις στην πρόταση που υιοθετήθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων και βοηθάει και την Ελλάδα, είναι στη δυνατότητα του κράτους να ελαφρύνει το ενεργειακό κόστος των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών του όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω έντονου και αθέμιτου διεθνούς ανταγωνισμού από χώρες που δεν υπόκεινται στο ίδιο αυστηρό πλαίσιο κανόνων της Ε.Ε. Για την Ελλάδα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι βαριές βιομηχανίες απασχολούν σημαντικό εργατικό δυναμικό και είναι εκτεθειμένες στην πίεση των τιμών της ενέργειας και των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων. Αλλωστε πριν από περίπου ένα μήνα η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση 150 εκατ. για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, μία απόφαση που τώρα με την καινούργια οδηγία είναι μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών για τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε.

Οι κανονισμοί αυτοί θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2014 έως το τέλος του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή