Οι τράπεζες στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης Στουρνάρα – Αλμούνια

Οι τράπεζες στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης Στουρνάρα – Αλμούνια

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν την οικονομία και τις τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοακίν Αλμούνια.

Η παρουσία του κ. Αλμούνια στη χώρα μας ερμηνεύεται ως έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα. Δεδομένου ότι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν ήδη καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες -μέσω αυξήσεων κεφαλαίου συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ που άντλησαν κυρίως από ξένους επενδυτές- το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank αλλά και τις τελικές επιλογές της Εθνικής Τράπεζας για το πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις για την κάλυψη μέρους των αναγκών μέσω διάθεσης μετοχών δεδομένου του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Σημειώνεται ότι την προσεχή Μ. Τρίτη 15 Απριλίου η Εθνική θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το σχέδιο για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και θα ακολουθήσουν σχετικές συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank μεθαύριο Σάββατο 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ. Οπως είχε γράψει η «Κ» (25/3/14), παρουσιάζοντας την επιστολή του κ. Αλμούνια, η Κομισιόν έθεσε ένα αυστηρό πλαίσιο τεσσάρων εντολών ως οδηγό για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Σύμφωνα με την επιστολή οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Η κρατική βοήθεια, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή και μόνο στον βαθμό που οι προσφορές των ιδιωτών επενδυτών δεν ανταποκρίνονται στην εύλογη αξία της τράπεζας. Τέλος, σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ, θα προηγηθεί «κούρεμα» των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Στην επιστολή του ο κ. Αλμούνια υπογραμμίζει ότι καταρχήν οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών, καθώς αυτό είναι το «κλειδί» για να ελαχιστοποιηθεί η κρατική βοήθεια. Σημειώνει, ωστόσο, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, φαίνεται πως υπάρχει κίνδυνος ότι για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών ώστε να καλύψουν ένα τόσο μεγάλο ποσό (σ.σ. η Eurobank χρειάζεται 3 δισ. ευρώ) θα πρέπει να δοθεί ένα υπερβολικά υψηλό discount σε σχέση με την εύλογη αξία της τράπεζας, που θα οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί ότι ισοδυναμεί με τη μεταφορά αξίας από το Δημόσιο στους νέους ιδιώτες επενδυτές. Γι’ αυτό ο κ. Αλμούνια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου της Εurobank. «Δεν θα ήμουν αντίθετος σε μια περιορισμένη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου, αν η τιμή στην οποία είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν οι ιδιώτες είναι κάτω από μια λογική εκτίμηση της εύλογης αξίας της τράπεζας», αναφέρει ο κ. Αλμούνια.

Αντλησε 175 εκατ. η Πειραιώς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε επενδυτές στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας οι επενδυτές ζήτησαν μετοχές αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ έναντι 175 εκατ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα. Σημειώνεται ότι η διάθεση έγινε στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 10% διατέθηκε αποκλειστικά σε επενδυτές στην Ελλάδα. Η τιμή διάθεσης των μετοχών είναι 1,7 ευρώ ανά μετοχή. Η διάθεση προς ξένους επενδυτές, που κάλυψαν το 90% της αύξησης, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει τη Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου, ενώ από την ίδια ημέρα θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή στη στάθμιση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα η στάθμισή της στον υπολογισμό χρηματιστηριακών δεικτών θα ανέλθει στο 33% από 19% σήμερα, κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή