Ενστάσεις αντιπολίτευσης για το Ελληνικό

Ενστάσεις αντιπολίτευσης για το Ελληνικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «έγκλημα» στη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας έκανε λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. Μιλώντας προχθές Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, ο υφυπουργός ανέφερε ότι περίπου 72.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ αποφέρουν ετήσια έσοδα 28 εκατ. ευρώ! Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακίνητα τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια ή εκμεταλλεύονται τρίτοι χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό Δημόσιο.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης έγιναν στο πλαίσιο ακρόασης της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με την πορεία της αξιοποίησης του Ελληνικού. Ο κ. Μηταράκης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη «σπουδή» της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να κατακυρώσει το έργο στη Lamda Development, απάντησε μάλλον σκωπτικά. «Πράγματι, κύριε συνάδελφε, βιαζόμαστε. Οι μελέτες άρχισαν το 1994, πριν από είκοσι χρόνια και πριν από πάρα πολλά χρόνια, πάνω από μια δεκαετία έκλεισε το αεροδρόμιο».

Η ακρόαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, εξελίχθηκε σε ένα «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης για το προσφερθέν τίμημα, αλλά και για το γεγονός ότι η διοίκηση του Ταμείου δεν παρουσίασε το σχέδιο σύμβασης στη Βουλή. Η διοίκηση του Ταμείου, διά του προέδρου του κ. Κώστα Μανιατόπουλου, υποσχέθηκε να φέρει το σχέδιο αυτό, μόλις εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ούτως ή άλλως, μια από τις προαιρέσεις για την ισχύ της, συνιστά η κύρωση της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. από τη Βουλή. Τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «σφυροκόπησαν» ακόμη τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για το τίμημα που πωλήθηκε η έκταση. Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ακόμη ότι αν συμπεριληφθεί και η διετία που απαιτείται για την ενεργοποίηση της σύμβασης, η καθαρή παρούσα αξία του προσφερόμενου τιμήματος της Lamda Development ανέρχεται σε 426 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, βασική προαίρεση για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. έθεσε ο προτιμητέος επενδυτής στο Ελληνικό Lamda Development. Σύμφωνα με σχετική απάντηση σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Lamda Development έθεσε ως προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας, τη διενέργεια διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο που θα λειτουργήσει στο ακίνητο. Παράλληλα, θα πρέπει να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή, να εγκριθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), με βάση την τεχνική προσφορά της Lamda Development, αλλά και να εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω Σχεδίου Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή