Χαρτοφυλάκιο πώλησης ακινήτων αξίας 500 εκατ. ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Χαρτοφυλάκιο πώλησης ακινήτων αξίας 500 εκατ. ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο δημιουργίας εταιρείας χαρτοφυλακίου ακινήτων, αξίας μεταξύ 350 και 500 εκατ. ευρώ, που θα προσφερθεί σε ξένους επενδυτές, ετοιμάζει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ στο πρακτορείο Bloomberg, τώρα δημιουργείται εταιρικό χαρτοφυλάκιο που θα περιλάβει ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου η αξία των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 500 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο θα προσφερθεί σε ξένους επενδυτές έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το Bloomberg, το χαρτοφυλάκιο θα περιλάβει ακίνητα διαφορετικών χρήσεων, όπως μισθωμένα αστικά ακίνητα, οικίες αλλά και ακίνητα προς ανάπτυξη. Σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέα Ταπραντζή, προς το Bloomberg, πλέον αρχίζει να δημιουργείται ζήτηση στα ακίνητα της χώρας, μετά μια μεγάλη περίοδο διερεύνησης της αγοράς από τους επενδυτές. Ο ίδιος επισήμανε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αλλαγή κλίματος των διεθνών επενδυτών, την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών…

Πάντως, η συγκεκριμένη αξιοποίηση των ακινήτων της χώρας που εξερευνά το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί υποχρέωση της χώρας που αναλήφθηκε πέρυσι, καθώς σημειώθηκε υστέρηση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Αρχικά, και με την παρότρυνση της τρόικας, επιδιώχθηκε ο σχεδιασμός μιας τιτλοποίησης (securitization) ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καθώς στάθηκε δύσκολο να βρεθούν ακίνητα με αντίστοιχα εμπορικά έσοδα, οι προσδοκίες υποχώρησαν. Η τεράστια ακίνητη περιουσία, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης, αποτελείται από χιλιάδες ακίνητα, τα οποία αποφέρουν πενιχρά έσοδα και πολλά εξ αυτών παραμένουν αναξιοποίητα επί χρόνια. Επομένως, όχι μόνο δεν αποφέρουν έσοδα, αλλά χρειάζονται και κάποιου είδους ανάπτυξη, δηλαδή έξοδα.

Πάντως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τους τελευταίους έξι μήνες προχώρησαν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ύψους πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Οι συμφωνίες πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 κτιρίων (261 εκατ. ευρώ), του Αστέρα Βουλιαγμένης (490 εκατ. ευρώ) και του Ελληνικού (915 εκατ. ευρώ) αποτελούν θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει αποσαφηνιστεί το μοντέλο αξιοποίησης των ακινήτων. Το σχέδιο της τιτλοποίησης που υπήρξε αρχικά, έδωσε στη συνέχεια τη σκυτάλη σε ένα σχέδιο μετοχοποίησης της εταιρείας, στην οποία θα εισφερθούν τα ακίνητα. Τώρα το Ταμείο διατηρεί ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μοντέλο της αξιοποίησης των ακινήτων, είτε δηλαδή με το μοντέλο της μετοχοποίησης είτε με την τιτλοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή