Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα τράπεζες και επιχειρήσεις

Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα τράπεζες και επιχειρήσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκυτάλη της έκδοσης ομολογιακών δανείων παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που δημιούργησε η έξοδος της χώρας στις αγορές. Οι προγραμματισμένες εκδόσεις αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ, με την αρχή να κάνει η Εθνική, ενώ ακολουθούν Alpha Bank, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Motor Oil. Πρόκειται για εκδόσεις που -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν προγραμματιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις από καιρό και ανέμεναν το πράσινο φως από την πλευρά του Δημοσίου. Το ευνοϊκότερο σε σχέση με όλες τις προβλέψεις επιτόκιο, με βάση το οποίο δανείστηκε η χώρα, προσθέτει ακόμη ένα ισχυρό επιχείρημα για την αξιοποίηση της συγκυρίας, καθώς αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους για την άντληση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τα υψηλά επιτόκια που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα για τα κρατικά ομόλογα καταδίκαζαν σε υψηλό δανεισμό και τις ελληνικές επιχειρήσεις, που δανείζονταν με επιτόκιο 8% ή 9%, υποχρεώνοντας εταιρείες όπως η Βιοχάλκο να μεταφέρουν την έδρα τους.

Την αρχή αναμένεται να κάνει η Εθνική Τράπεζα, που προγραμματίζει έκδοση ομολογιακού δανείου για την άντληση ρευστότητας ύψους 1 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα ήταν έτοιμη από τις αρχές του χρόνου, αλλά η απόφαση είχε αναβληθεί αναμένοντας προηγουμένως την έκδοση του ελληνικού Δημοσίου.

Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρεται και για τη ΔΕΗ, η οποία σχεδίαζε εδώ και περίπου δύο μήνες την προσφυγή της στις αγορές για την έκδοση ομολογιακού δανείου 300 – 400 εκατ. Η ευνοϊκή συγκυρία οδηγεί -σύμφωνα με πληροφορίες- τη διοίκηση της επιχείρησης να επανεξετάσει το ποσό που θα δανειστεί, με τις νεότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για 700 εκατ. Σε αυτήν την πιθανότητα συνηγορεί και το γεγονός ότι η συμφωνία για την ανανέωση του κοινοπρακτικού ομολογιακού που συνήψε πρόσφατα η επιχείρηση ύψους 2,2 δισ. προβλέπει μείωση του επιτοκίου σε περίπτωση που υπάρξουν αποπληρωμές.

Σκυτάλη, μετά την Εθνική, αναμένεται ότι θα πάρει και η Alpha Bank, με έκδοση που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα είναι κοντά στα 300 – 400 εκατ. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη προηγηθεί η έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς. Στην περίπτωση των τραπεζών, πρόσθετο παράγοντα προσφυγής στις αγορές αποτελεί η ανάγκη υποκατάστασης ενός μέρους της ρευστότητας που αντλούν από την ΕΚΤ, ενόψει και της αλλαγής των όρων αποδοχής κρατικών τίτλων. Ο κατάλογος των επιχειρήσεων που αναμένεται να προσφύγουν σε δανεισμό εντός του έτους συμπληρώνεται με τον Μυτιληναίο και τη Motor Oil, που αναμένεται να αντλήσουν περί τα 300 έως 400 εκατ., ενώ τους τελευταίους μήνες άλλες τρεις εισηγμένες έχουν προχωρήσει σε δανεισμό. Πρόκειται για την Jumbo, που άντλησε τον Φεβρουάριο 145 εκατ. μέσω έκδοσης ομολογιακού, και τον Τιτάνα που άντλησε 430 εκατ. Είχε προηγηθεί η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 68,3 εκατ. από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή